Αυξάνεται η παραγωγή φθηνών κρασιών και στην Ελλάδα, ενώ μειώνονται τα κρασιά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστασίας γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) με την κατανάλωση χύμα κρασιών να αντιπροσωπεύει το ένα στα δύο μπουκάλια που καταναλώνονται.
Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με σημαντικές επιτυχίες των ελληνικών κρασιών στις αγορές του εξωτερικού, τα διάφορα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση με τις προτιμήσεις των καταναλωτών και το αυξημένο κόστος για τους παραγωγούς, σε συνδυασμό με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή.
Είναι ενδεικτικό ότι η ελληνική οινοπαραγωγή στο διάστημα 2022-2023 μειώθηκε κατά 13,86%, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία επεξεργάστηκε η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), η παραγωγή οίνου εμφανίζεται μειωμένη σε σύγκριση με την παραγωγή 2021-2022, ενώ μειωμένη είναι επίσης κατά 10,73% η ελληνική οινοπαραγωγή και σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.
Πάντως, αν και η εγχώρια κατανάλωση εκτινάχθηκε στα προ πανδημίας επίπεδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή του χύμα κρασιού μη τυποποιημένου ή σε ασκό στο σύνολο της ελληνικής αγοράς είναι στο 50%.