33.4 C
Athens
Saturday, June 22, 2024
More

  Αυξάνεται η ανεργία

  Οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 311 χιλ. τον Φεβρουάριο, πολύ περισσότερο από τις 223 χιλ. που προβλέπονταν, αλλά λιγότερο από τις 504 χιλ. του Ιανουαρίου. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τις 517Κ που αναφέρθηκαν αρχικά τον περασμένο μήνα.

  Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προστέθηκαν τον περασμένο μήνα δείχνει κάποια συγκράτηση, καθώς είναι μικρότερος από τη μέση μηνιαία αύξηση των 343Κ κατά τους προηγούμενους έξι μήνες.

  Το ποσοστό ανεργίας, που ανήλθε στο 3,6%, αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο 3,4% και το 3,4% τον Ιανουάριο, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε στο 62,5% από 62,4% τον προηγούμενο μήνα, συμβάλλοντας στην εξήγηση του γιατί το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε τη συναίνεση, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate, Mark Hamrick.

  “Οι 311.000 θέσεις εργασίας που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BLS δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο ήταν πάνω από τις προσδοκίες, αλλά η αύξηση των μισθών έπεσε κάτω από τις εκτιμήσεις σε μόλις 0,2% και η διάρκεια της εβδομάδας εργασίας συρρικνώθηκε κατά 0,1%, γεγονός που αντισταθμίζει κατά πολύ την αύξηση των θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο συνεργάτης της SA Lawrence Fuller.

  Και με τους δύο προηγούμενους μήνες της αύξησης των θέσεων εργασίας αναθεωρημένους προς τα κάτω κατά 34 χιλ. συνολικά, “αναμένω να δω περαιτέρω αναθεωρήσεις προς τα κάτω, καθώς η έκθεση του ιδρύματος τείνει να υπερεκτιμά την αύξηση των θέσεων εργασίας σε σημεία καμπής της οικονομίας. Αυτή η έκθεση είναι ανοδική για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και θα πρέπει να δούμε τις προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων να αντιστρέφουν την πορεία τους”, δήλωσε.

  Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μπορεί να αισθάνονται κάποια ανακούφιση που ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης συνεχίζει να μετριάζεται. Οι έμποροι κλίνουν τώρα προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (πιθανότητα 56,8%) αργότερα αυτόν τον μήνα. Την Πέμπτη, η αγορά είχε εκτιμήσει μια πιθανότητα 68,3% για αύξηση 50 μονάδων βάσης. Στην premarket διαπραγμάτευση της Παρασκευής, τα futures του S&P 500 αυξάνονται κατά 0,4%, τα futures του Nasdaq κατά +0,7%, τα futures του Dow κατά +0,1%. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διολίσθησε κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,80%.

  Αυτή η έκθεση δεν αποτελεί καταλύτη για να κινηθούν υψηλότερα οι μετοχές, καθώς δίνει στη FED περισσότερα περιθώρια να αυξήσει τα επιτόκια βραχυπρόθεσμα“, σχολίασε ο συνεργάτης της SA Victor Dergunov.

  Στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας συνεχίστηκαν οι έντονες προσλήψεις. Άλλες αξιοσημείωτες αυξήσεις θέσεων εργασίας σημειώθηκαν στο λιανικό εμπόριο, την κυβέρνηση και την υγειονομική περίθαλψη. Η απασχόληση μειώθηκε στην πληροφόρηση και στις μεταφορές και την αποθήκευση, τομείς που είχαν δει την ισχυρότερη ανάπτυξη από την πανδημία.

  Οι αυξήσεις των μισθών παρουσιάζουν κάποια σημάδια χαλάρωσης. Αν και οι αξιωματούχοι της FED θα καλωσορίσουν αυτή την είδηση, η αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών κατά 4,6% σε ετήσια βάση εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό που απαιτείται για να είναι συνεπής με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

  Η επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter, Julia Pollak, επισημαίνει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του μέσου μισθού τριών μηνών επιβραδύνθηκε στο 3,6% τον Φεβρουάριο από 4,4%.

  Ο Srijan Katyal, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος Strategy & Trading Services της χρηματιστηριακής ADSS, βλέπει ότι οι ισχυρές προσλήψεις ενισχύουν την εκστρατεία της Fed για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. “Ο Powell κατέστησε σαφές ότι η πολιτική των επιτοκίων εξαρτάται από τα δεδομένα – και τώρα έχουμε ένα από τα τέσσερα κύρια σημεία δεδομένων που ενισχύουν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο”, δήλωσε ο Katyal. “Ωστόσο, η Fed θα λάβει υπόψη της τους φόβους μετάδοσης μετά την κρίση της Silicon Valley Bank. Δεδομένου ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έχασαν περίπου 50 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μόνο την Πέμπτη, οι ταχύτερες και υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να επιδεινώσουν τα πράγματα”.

  Το επόμενο στοιχείο που θα πρέπει να αναμένουμε είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή την Τρίτη, ο οποίος θα δώσει στη Fed περισσότερες πληροφορίες για τον πληθωρισμό.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα