Η οικογένεια Σεπετά είχε στρωμένη δουλειά βιοτεχνίας επίπλων στα Ιωάννινα, ωστόσο ο νεαρός τότε Πέτρος Σεπετάς, πολυμήχανος και φιλομαθής, ανακοίνωσε ότι το μέλλον του δεν ήταν μέσα στα ξύλα και τα λούστρα…
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, έχοντας τελειώσει πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος, αλλά και έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στις ΗΠΑ, εργάζεται ήδη ως γενικός διευθυντής στη βιομηχανία χυμών και κομποστών Κόνζακ ΑΕ, στην Άρτα, η οποία την εποχή εκείνη είχε την παραγωγή της Amita για λογαριασμό της αλλά και χυμούς private label για τον όμιλο Μαρινόπουλου.
Το όνειρο να κάνει κάτι δικό του ωστόσο είναι πάντα εκεί… Αγοράζει με τη βοήθεια της οικογένειάς του μια έκταση 15 στρεμμάτων στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, σηκώνει τα μανίκια και ρίχνεται με πάθος στη δουλειά για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.
Η έγκριση για την εμφιάλωση νερού από την πηγή «ΒΙΚΟΣ» ήρθε το 1990 δίνοντας έτσι το έναυσμα να ξεκινήσει η κατασκευή των εγκαταστάσεων που κράτησε 3 χρόνια και κόστισε 410 εκατ. δραχμές (1,2 εκατ. ευρώ), αρκετά παραπάνω από όσα είχε αρχικά υπολογίσει ο Σεπετάς.
Βρίσκονται κοντά στο φαράγγι του Βίκου, σε μια παρθένα περιοχή που χαρακτηρίζεται από πολλές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, μακριά από κάθε βιομηχανική και αστική δραστηριότητα. Το νερό της περιοχής ήταν ανέκαθεν γνωστό για τις χωνευτικές και διουρητικές του ικανότητες καθώς και την ευχάριστη γεύση του. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της ευνοεί τη συλλογή και εμφιάλωσή του απευθείας από τις πηγές, χωρίς καμία επεξεργασία.
Ο Πέτρος Σεπετάς ξεχύνεται με μια βαλίτσα για να κλείσει πελάτες, φορτώνοντας ο ίδιο τις παλέτες με το νερό στο φορτηγό του, ενώ η σύζυγός του, Ελένη Θεοχάρη, κόβει τα τιμολόγια και κάνει όλες τις δουλειές του γραφείου. Αργότερα, στην επιχείρηση μπαίνουν και οι τρεις γιοι της οικογένειας με τον Κωνσταντίνο να αναλαμβάνει διοικητικό πόστο στην επιχείρηση.
Το 1996, το νερό «Βίκος» αναγνωρίζεται σαν Φυσικό Μεταλλικό Νερό και την επόμενη χρονιά, το 1997, δίνεται άδεια εμφιάλωσης των επιτραπέζιων νερών από την πηγή «Σεπετά» στο εργοστάσιο Περιβλέπτου. Η οικογένεια Σεπετά, αποφασίζει το 1998 την εγκατάσταση 2ης πλήρους γραμμής παραγωγής και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο Περιβλέπτου.
Το 1999, η εταιρεία αντικατέστησε τη φιάλη PVC με την φιάλη PET και η εταιρία πιστοποιήθηκε κατά HACCP & ISO 9001 για τη Διασφάλιση Ποιότητας. Το 2002, εγκαταστάθηκε 3η πλήρης γραμμή παραγωγής και επεκτάθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις με επενδύσεις συνολικού ύψους 4,5 εκ. €. και την επόμενη χρονιά, το 2003, κυκλοφορεί η πλαστική φιάλη PET του 1,0L σε σχήμα γυάλινου μπουκαλιού, υποδηλώνοντας την έμφαση της εταιρίας στην καινοτομία.
Στα χρόνια που ακολουθούν, η εταιρία ΒΙΚΟΣ, πιστοποιείται κατά ISO 14001 για τη Διαχείριση Περιβάλλοντος ενώ παράλληλα, συνεχίζει τη δημιουργία γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιό της.
Το 2005 ο Πέτρος Σεπετάς, κατασκευάζει στο Καλπάκι Ιωαννίνων το νέο εργοστάσιο παραγωγής νερών και αναψυκτικών.
Αναζητώντας ένα ακόμη ισχυρό brand name για την εταιρία, αιτείται την έγκριση για την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ» που ήρθε το 2006 κι έτσι ξεκίνησε την εμφιάλωση στο νέο εργοστάσιο στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ενώ την ίδια χρονιά, αναγνωρίστηκε και ως φυσικό μεταλλικό νερό. Παρατηρώντας την αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικής προέλευσης αναψυκτικά, μπαίνει και στα αναψυκτικά, λανσάροντας το 2011 την σειρά Βίκος Cool -Τea. Τρία χρόνια μετά, το 2014, η εταιρεία λανσάρει στην ελληνική αγορά τη σειρά Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος».
Η Ήπειρος «γενέτειρα» και διαχρονικό σημείο αναφοράς
Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. αποδεικνύει έμπρακτα το διαρκές ενδιαφέρον της για την ευημερία της περιοχής της Ηπείρου όπου «γεννήθηκε» και αναπτύχθηκε. Παραμένει, άλλωστε, ταυτισμένη με τη ζωή και την ιστορία της περιοχής, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιφέρειας (με περισσότερους από 400 εργαζομένους), συμβάλλοντας στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής και στην οικονομική της ανάπτυξη.
“Είμαστε μέλη της μεγάλης οικογένειας της Ηπείρου και ενεργοί εταιρικοί πολίτες. Είμαστε καθημερινά δίπλα στον άνθρωπο μέσα από πρωτοβουλίες και θεσμοθετημένες εδώ και χρόνια πολιτικές εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας που προάγουν την αλληλεγγύη παράγοντας κοινωνικές υπεραξίες”, είπε πρόσφατα ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς, διευθυντής πωλήσεων και marketing της εταιρείας.
Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. διοργανώνει εταιρικές αιμοδοσίες δύο φορές τον χρόνο, ενώ σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην περιοχή της Ηπείρου, στηρίζοντας οικονομικά οικογένειες που επιθυμούν να μεγαλώσουν και να υποδεχτούν νέα μέλη.
Τα σχέδια για το μέλλον
Σήμερα η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου εμφιάλωσης στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς πρόθεση να απωλέσει τον οικογενειακό της χαρακτήρα, θέλει να φτάσει ακόμη ψηλότερα επενδύοντας πάνω από 100 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύψουν το 50% της συνολικής επένδυσης, που ανέρχεται σε 62,82 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα 31,4 εκατ. ευρώ, το 30% (18 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί μέσω δανείου της Eurobank και το 20% από ίδια κεφάλαια.
Εν όψει των νέων επενδύσεων, η εταιρεία εξετάζει και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διεύρυνσης της προϊοντικής της γκάμας.