Οι ΗΠΑ και το Κατάρ είναι οι χώρες, που επωφελούνται περισσότερο από τον ενεργειακό παραγκωνισμό της Ρωσίας ως αποτέλεσμα της επιβολής των δυτικών κυρώσεων. Και το γεγονός αυτό αποδεικνύει πολλά σχετικά με την εμμονή των ΗΠΑ όσον αφορά τις κυρώσεις στη Μόσχα και τον αποκλεισμό της από την ενεργειακή αγορά, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή έχει εκτοξεύσει τις ενεργειακές τιμές συντηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
«Το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά του LNG θα μειωθεί σχεδόν σίγουρα αυτή τη δεκαετία» δήλωσε στο CNBC ο Henning Gloystein από τη Eurasia Group. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ρόλος της στο χώρο του υγροποιημένου αερίου υποχωρούσε ακόμα και πριν την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία απομάκρυναν περαιτέρω τις περισσότερες ξένες επενδύσεις από τον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Η αδυναμία της Ρωσίας να αγοράσει μονάδες υγροποίησης (οι οποίες επιτρέπουν τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε LNG) θα εμποδίσει τις φιλοδοξίες της, δήλωσε ο διευθυντής της S&P για το φυσικό αέριο της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, Zhi Xin Chong. «Σε αυτή τη δεκαετία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να επεκτείνει την ικανότητα υγροποίησής της, δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα», δήλωσε ο Chong μιλώντας στο CNBC.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνολική δυναμικότητα των ρωσικών εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου για την παραγωγή φυσικού αερίου θα παραμείνει σταθερή στους 37 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, η S&P προβλέπει πως μέχρι το 2030, η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 50% σε 671 εκατ. τόνους ετησίως – και το μερίδιο της Ρωσίας σε αυτή την πίτα αναμένεται να μειωθεί στο 5% από το σημερινό 6,7%.