Τη σύσταση Βασιλικής Επιτροπής στην Αυστραλία για να ερευνήσει αυτοκτονίες στρατιωτικών εν ενεργεία και εν αποστρατεία ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον, ο οποίος δεχόταν πιέσεις από την κοινή γνώμη για την εξεύρεση τρόπων να αναχαιτιστεί το φαινόμενο αυτό.
Περισσότερες από 500 αυτοκτονίες ενεργών ή απόστρατων στρατιωτικών έχουν καταγραφεί από το 2001, δείχνουν τα κυβερνητικά στοιχεία, με τον αριθμό αυτόν να πυροδοτεί δημόσια κατακραυγή, ακόμη και μεταξύ του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού.
«Πιστεύω και ελπίζω ότι θα είναι μια επουλωτική διαδικασία» δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα, ανακοινώνοντας το αίτημά του για τη σύσταση επιτροπής.
«Ελπίζω ότι θα είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας οι βετεράνοι και οι οικογένειές τους θα βρουν κάποια παρηγοριά, αλλά προφανώς δεν μπορεί να αναπληρώσει την απώλεια» πρόσθεσε.
Το θέμα αυτό κυριάρχησε στην Αυστραλία έπειτα από μια μεγάλη εκστρατεία που διεξήγαγε η Τζούλι-Αν Φίνεϊ, της οποίας ο γιος, ο Ντέιβιντ, πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, αυτοκτόνησε το 2019 αφού νωρίτερα είχε υπηρετήσει στο Ιράκ, το Ανατολικό Τιμόρ και το Μπουγκενβίλ.
Αυστραλιανές δυνάμεις έχουν εμπλακεί στις συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και έχουν αναπτυχθεί για ανθρωπιστικές αποστολές στον Ειρηνικό.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς εξετάζουν επίσης τρόπους για να μειώσουν τα ποσοστά αυτοκτονιών ανάμεσα στο ενεργό ή πρώην στρατιωτικό προσωπικό τους.
Ο Μόρισον πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η Βασιλική Επιτροπή θα αρχίσει τις ακροάσεις αργότερα φέτος. Οι τελικές συστάσεις της αναμένονται το 2023, σημείωσε. Ένας μόνιμος εθνικός επίτροπος θα επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εφαρμογής των συστάσεων.