Αξιόλογη αύξηση καταγράφεται το 2022 στην παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων κρέατος για χορτοφάγους, όπως αλλαντικά από τόφου και μπιφτέκια σόγιας/λαχανικών. Οι εκτιμήσεις των ειδικών προβλέπουν συνέχεια της ανοδικής τάσης, σύμφωνα με το ενημερωτικό Δελτίο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ειδήσεων Βαυαρία – Βάδη-Βυρτεμβέργη που δημοσίευσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο (Γραφείο ΟΕΥ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων κρέατος στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6,5% το 2022 σε 104.300 τόνους σε σχέση με το 2021 και σε όρους αξίας κατά 17,3% σε 537,4 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, η παραγωγή προϊόντων κρέατος παραμένει περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των υποκατάστατων κρέατος, ενώ η αξία των παραγομένων αγαθών ανέρχεται σε 42,4 δισ. ευρώ.
Το Γραφείο ΟΕΥ αναφέρει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Γεωργίας και Τροφίμων, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος μειώθηκε στη
Γερμανία το 2022 σε 52 κιλά ετησίως, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 το έτος επανένωσης της χώρας.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ομοσπονδίας Βιολογικής Βιομηχανίας Τροφίμων στο Βερολίνο, Peter Röhrig, το γεγονός ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Aldi, Lidl και Penny βασίζονται όλο και περισσότερο σε συνεργασίες με τις μεγάλες βιολογικές ενώσεις για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση βιολογικών προϊόντων αποτελεί μια ευπρόσδεκτη τάση.Αντίστοιχα, σημειώνεται από το Γραφείο ΟΕΥ, ο σύνδεσμος Bioland, ο οποίος εδρεύει στο Μάιντς και εκπροσωπεί 8.700 επιχειρήσεις βιολογικής γεωργίας, μελισσοκομίας και αμπελουργίας, επικεντρώνεται σε τιμές χαμηλού κόστους για τα βιολογικά προϊόντα.