Σε σύσταση ειδικής επιτροπής προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να διακριβωθεί το υπάρχον καθεστώς στην Attica Bank και στη συνέχεια να υπάρξει έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου για για την ενεργοποίηση του “νόμου Χαρδούβελη” και τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου. Γεγονός που σημαίνει ότι ο ο αναβαλλόμενος φόρος ύψους 421,4 εκατ. ευρώ (διπλάσιο ποσό από τα ίδια κεφάλαια) θα μετατραπεί σε ισόποση αξία μετοχών υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που σημαίνει είσοδος του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Με την είσοδο του ΤΧΣ και με δεδομένο ότι ήδη το Δημόσιο συμμετέχει έμμεσα στην Τράπεζα Αττικής μέσω του ΕΦΚΑ (32%), η Τράπεζα Αττικής κρατικοποιείται.
Ταυτόγχρονα, ταχύτατα θα προχωρήσει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο την άμεση ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι συνθήκες σήμερα είναι θετικές στην αγορά και δεν θα δυσκολευτεί η Τράπεζα να πραγματοποιήσει την αύξηση και να βρει ποιοτικά κεφάλαια και επενδυτή, καθώς και το ποσό της αύξησης δεν είναι σχετικά μεγάλο.
Η Attica Bank πριν από λίγο ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία αποφασίστηκε και η άρση της προσωρινής αναστολής μέσα στη συνεδρίαση.
H απάντηση της Attica Bank και τι σημαίνει
H επιστολή της Attica Bank στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνει διευκρινίσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 (“DTC”), δηλαδή της μετατροπής της αναβαλλόμενης φορολογίας σε οριστική απαίτηση του Δημοσίου. Όπως ανέφερε η Τράπεζα, στο πλαίσιο του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου για την βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, η Attica Bank προτίθεται να προβεί στην ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 (“DTC”). Δηλαδή θα μετατραπεί ο αναβαλλόμενος φόρος σε οριστική απαίτηση υπέρ του Δημοσίου, γεγονός που μετατρέπει το ΤΧΣ σε μέτοχο της Τράπεζας κατά το ποσό του αναβαλλόμενου.
Η τράπεζα στην επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι με το μηχανισμό DTC οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Τράπεζας μετατρέπονται σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, η Τράπεζα σχηματίζει ειδικό αποθεματικό και εκδίδει παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιώματα μετατροπής – ‘warrants’) στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς (‘call option’) των δικαιωμάτων μετατροπής αυτών. Σε περίπτωση μη ενάσκησης, αυτά μπορούν να προσφερθούν σε τρίτους, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απομείωση των ποσοστών συμμετοχής (‘dilution’) των μετόχων που δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού DTC απαιτεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, κατόπιν ειδικής εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ειδικές λεπτομέρειες εφαρμογής του μηχανισμού DTC ρυθμίζονται στο άρθρο 27Α του Ν.4172/2013, ενώ προβλέπεται και η έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του μηχανισμού. Το συνολικό ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης της Τράπεζας υπόκειται στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης.
Η Τράπεζα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό με τη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τις διαδικασίες του μηχανισμού DTC και τις προθεσμίες ενάσκησης των σχετικών δικαιωμάτων. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά την 31/12/2020 ανέρχεται σε 8,2%. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τιτλοποίησης “Ωμέγα” και την ένταξη του senior note στο πρόγραμμα “ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ”, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιπες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης του Επιχειρηματικού Σχεδίου 2021-2023.
Τέλος, η Διοίκηση της Τράπεζας, καταλήγει στην επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα αρκετά άνω του ελάχιστου εποπτικού ορίου, που θα επιτρέψουν τη μεγέθυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και την επέκταση των δραστηριοτήτων της.