Σε θρίλερ για παίκτες με δυνατά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της Attica Bank . Μια πολύπαθη τράπεζα που ενώ είναι στην ουσία πτωχευμένη, οι διοικούντες σε αυτήν κάνουν ασκήσεις επι χάρτου ονειρευόμενοι ότι μπορεί να καταστεί πυλώνας του συστημικού τραπεζικού χώρου.
Ένα πιστωτικό ίδρυμα που στην πραγματικότητα εδώ και χρόνια διοικείται από ανθρώπους είτε που δεν έχουν την ικανότητα διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης είτε γιατί δεν έχουν καμία επαφή με το αντικείμενο και τον χώρο αλλά βρέθηκαν σε θέσεις κλειδιά απλά επειδή κάποιοι το ήθελαν.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να αντιληφθεί ότι η Attica BAnk δεν έχει ικανή διοίκηση για να την βγάλει από το τέλμα , να την εξυγιάνει και να την καταστήσει ανταγωνιστική στο χώρο της .
Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός αλλά αντιμετωπίζεται ως μέσο δημοσίων σχέσεων και βέβαια για οικονομικές παροχές μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της.
Εάν δεν ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να της κρατά τον αναπνευστήρα του οξυγόνου , είναι σίγουρο ότι θα είχε κατεβάσει ρολά εδώ και καιρό.
Η Διοίκηση της τράπεζας αναζητά εναγωνίως επενδυτή να βάλει πολλά εκατομμύρια σε ένα άδειο κέλυφος.
Προφανώς δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι οι πραγματικοί επενδυτές , δεν πετούν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Δεν είναι ούτε ΤΜΕΔΕ ούτε ΤΧΣ ούτε ΕΦΚΑ. Γιατί είναι εύκολο το να το παίζεις αφεντικό χωρίς να πονάει η τσέπη σου , και άλλο να επενδύεις με σχέδιο και προοπτική με σκοπό το κέρδος .
Κάποιοι νομίζουν ότι με το να διασπαθίζουν τα χρήματα του Ελληνικού λαού ή του Ταμείο των Μηχανικών μπορεί να κάνουν καριέρες. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα, ότι οι ίδιοι δεν είναι ούτε μάνατζερ αλλά ούτε και επενδυτές . Πιστεύουν όμως ότι μπορούν να βρουν εύκολα κορόιδα .
Η έλλειψη γνώσης και εμπειρίας σε συνδυασμό με το άγχος της επόμενης ημέρας επέτρεψαν σε περίεργα και αφερέγγυα σχήματα όπως Ellington και Rinoa να κάνουν παιχνίδια στις πλάτες του Ελληνικού Δημοσίου και των Επενδυτών και σε στελέχη όπως η κυρία Μαραγκουδάκη να μπαινοβγαίνουν στο ίδρυμα χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό πέρα από τον εαυτό τους .
Και αν όλα αυτά μπορούν να βρουν μια απάντηση , έστω και σαν ένα μεγάλο λάθος , τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ακατανόητη ανατιμητική κερδοσκοπία της μετοχής της Attica Bank πριν από λίγες ημέρες. Το περίεργο αλλά και ερευνητέο είναι ότι η επιχείρηση κερδοσκοπίας συνέπεσε με την αποχώρηση της Ellington και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το σχήμα Μπάκος Καυμενάκης Έξαρχος.
Ενώ η πραγματική χρηματιστηριακή αξία της Attica Bank είναι 0 , με την τράπεζα να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια , καταγράφηκε μια απίστευτη κερδοσκοπία στην μετοχή , εγκλωβίζοντας επενδυτές ενώ κάποιοι επιτήδειοι γέμισαν τις τσέπες τους.
Το χειρότερο ότι όλα αυτά γίνονταν ενώ οι Εποπτικές Αρχές και η Διοίκηση της Τράπεζας , απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη του πάρτυ.
Εκ των υστέρων βέβαια ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διερευνήσει τις συναλλαγές που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα , κάτι που παραπέμπει στις καλένδες του μέλλοντος και να ξεχαστεί και αυτή η ιστορία όπως τόσες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Όσο για την Διοίκηση της Τράπεζας τι να πει κανείς . Αυτοί απλά νομίζουν ότι ψιχαλίζει!