Τι σχέση μπορεί να έχουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί McDonalds, η Walmart και η Coca Cola με φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αμερική;
Όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε το Αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, οι τρόφιμοι του κρατικού σωφρονιστικού ιδρύματος της Λουιζιάνα υπόκεινται, σχεδόν αφιλοκερδώς, σε πολύωρη χειρωνακτική εργασία για εταιρεία που τροφοδοτεί τους κολοσσούς αυτούς!
Το συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα είναι γνωστό ως την «χειρότερη» ανδρική φυλακή της Αμερικής και φιλοξενεί περισσότερους από 5.100 κρατούμενους. Μετά από έρευνα 2 χρόνων που πραγματοποίησε το πρακτορείο, συνδέει τις φυλακές αυτές με αρκετές δημοφιλείς μάρκες τροφίμων με έδρα τις ΗΠΑ.
Κατά την ανάλυση της εργασίας που κινείται στα όρια της αιχμαλωσίας και της μεταχείρισης των κρατουμένων, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που φυλακίζονται στις εγκαταστάσεις της Λουιζιάνα κερδίζουν μόλις 2-40 σεντς την ώρα, ένα ποσό που δεν είναι ικανό να καλύψει ούτε τα βασικά είδη καθημερινής υγιεινής.
Η άρνηση δε κάποιου να εργαστεί υπό αυτές τις συνθήκες, συχνά οδηγεί σε περαιτέρω τιμωρίες, όπως η απομόνωση ή η αδυναμία αποφυλάκισης με όρους, διαπίστωσε η έρευνα.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Dyjuan Tatro, Ανώτερος Αξιωματικός Κυβερνητικών Υποθέσεων στο Bard Prison Initiative, μίλησε σε δημοσιογράφους για την εμπειρία του σε ένα σύστημα φυλακών των ΗΠΑ που έμοιαζε με «νομιμοποιημένη δουλεία». «Όσες ώρες κι αν δούλευα, δεν μπορούσα να πληρώσω χαρτί υγείας, σαπούνι ή οδοντόκρεμα. Έπρεπε να πληρώσουμε για βασικά προϊόντα υγιεινής πολύ περισσότερο από ό,τι κοστίζουν στην ελεύθερη κοινωνία, και πληρωνόμουν 10 σεντ την ώρα », εξήγησε ο Tatro, ο οποίος εξέτισε 12 χρόνια φυλάκιση.
Ο Tatro χαρακτήρισε τη εργασία στη φυλακή “άνευ νοήματος και απάνθρωπη”, σημειώνοντας στη συνέχεια: “Υπάρχει μια παραπλανητική αφήγηση που προωθείται από αξιωματούχους σχετικά με τη δουλειά στη φυλακή, μια αφήγηση που ψευδώς πλαισιώνει τις εργασίες στη φυλακή ως αποκαταστατικές. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια”. Με τη δουλειά να είναι μια ευκαιρία να βγω από το κελί, ο Ανώτερος Αξιωματικός Κυβερνητικών Υποθέσεων είπε: «Δεν είχα άλλη επιλογή αν θα πήγαινα στη δουλειά ή όχι, και δεν υπήρχαν μέρες ασθενείας. Αν δεν πήγαινα, θα ήμουν κλεισμένος στο κελί μου για 23 ώρες την ημέρα. Και όσο λίγο κι αν ήταν, χρειαζόμουν την αμοιβή».
Σύμφωνα με το Associated Press, φορτηγά χωρίς σήμανση μετακινούνται από και προς το κρατικό σωφρονιστικό κατάστημα της Λουιζιάνα, τα οποία ήταν γεμάτα με βοοειδή που εκτρέφονται στη φυλακή και πωλούνται σε έναν τοπικό κτηνοτρόφο. Στη συνέχεια, τα βοοειδή μεταφέρονται ακόμη περισσότερο, 600 μίλια, μέχρι να φτάσουν σε ένα σφαγείο του Τέξας, όπως αναφέρει το Associated Press. Στη συνέχεια η έρευνα αποκαλύπτει, πως τα βοοειδή τελικά καταλήγουν σε αλυσίδες εφοδιασμού που ανήκουν σε κολοσσούς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου όπως η McDonalds, η Aldi, η Walmart, η Whole Foods και η Cargill. Η τελευταία είχε δεσμευτεί μάλιστα να “παρέχει τρόφιμα, συστατικά, γεωργικές λύσεις και βιομηχανικά προϊόντα για να θρέψει τον κόσμο με έναν ασφαλή, υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο”.
Η έκθεση αποκάλυψε επίσης πως τα προϊόντα που παράγουν οι τρόφιμοι βρίσκονται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ στην Αμερική, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού συνδέονται με μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των Frosted Flakes, του χοτ-ντογκ με το εμπορικό σήμα Ball Park, του αλευριού Gold Medal, του ρυζιού Riceland και το γίγαντα αναψυκτικών Coca-Cola.
Η αναφορά του Associated Press σημείωσε επίσης ότι πολλές εταιρείες που αγοράζουν απευθείας τα προϊόντα από το κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα της Λουιζιάνα, σε φθηνότερη τιμή, παραβιάζουν τις δικές τους ηθικές πολιτικές και περιορισμούς σχετικά με τέτοια γεωργική εργασία.
Μετά την έρευνα, το κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα της Λουιζιάνα παρομοιάστηκε με μια πρώην φυτεία σκλάβων του Νότου, υπενθυμίζοντας ότι το Σύνταγμα της Λουιζιάνα από την 13η Τροποποίηση απαγορεύει τη δουλεία και την ακούσια δουλεία. Μερικοί κρατούμενοι εργάζονται στο ίδιο έδαφος φυτειών όπου σκλάβοι μάζευαν βαμβάκι, καπνό και ζαχαροκάλαμο πριν από περισσότερα από 150 χρόνια, με ορισμένες σημερινές εικόνες να μοιάζουν τρομακτικά με το παρελθόν.