Ο Αρθούρος Χριστόπουλος είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Monash Institute of Pharmaceutical Sciences και Ερευνητής του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ιατρικής Έρευνας του Συμβουλίου της Αυστραλίας. Είναι ο πιο διακεκριμένος επιστήμονας με βάση την Αυστραλία στους κλάδους της φαρμακολογίας και τοξικολογίας.
Γεννήθηκε το 1968 στη Μελβούρνη όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Φαρμακολογία, καθώς ένας καθηγητής Χημείας στο Γυμνάσιο τον ενέπνευσε στο να ακολουθήσει καριέρα ερευνητή.
Η ομάδα του πέτυχε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και αντιδρά η πρωτεΐνη της καρδιάς. «Με τη νέα μέθοδο είναι δυνατόν να αλλάξουμε τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί ο οργανισμός» δηλώνει. Στόχος η κατάργηση των παρενεργειών που προκαλούν στον οργανισμό τα φάρμακα, καθώς η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά φάρμακα για πάρα πολλές παθήσεις.
Η έρευνα του τα τελευταία χρόνια αφορά τον τερματισμό των παρενεργειών των φαρμάκων. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του αναπτύσσουν φάρμακα που μπορούν να προσφέρουν καλύτερη θεραπεία σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και διαβήτη, αλλά και να μειώσουν τις παρενέργειες.
Το πρόβλημα με τα περισσότερα φάρμακα είναι ότι δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες σε θέσεις που είναι κοντά σε πρωτεΐνες μη-στόχους. Έτσι, ενώ παράγουν το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, «σε πολλές ασθένειες οι παρενέργειες είναι εξίσου κακές όσο η αρρώστια για την οποία προορίζεται η θεραπεία».
Η νέα προσέγγιση του κ. Χριστόπουλου έχει δημιουργήσει εντύπωση στον τομέα του, με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύουν σημαντικά ποσά σε προγράμματα που χρησιμοποιούν τις μεθόδους του.
Έχει λάβει αρκετές διακρίσεις και βραβεία, όπως το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία το 2013 για τις εξαιρετικές επιδόσεις του ως νέος ερευνητής και το βραβείο Michael Rand Medal. Επίσης, μαζί με τον καθηγητή Patrick Sexton κέρδισαν το βραβείο Vice-Chancellor για την υπεροχή στην Καινοτομία και την Εξωτερική συνεργασία (Vice-Chancellor’s Award for Excellence in Innovation and External Collaboration), εξαιτίας της συνεργασίας τους με τα Γαλλικά Εργαστήρια που εξειδικεύονται στην καρδιολογία, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες.