“Στο εξής δεν θα κλείσει κανένα σχολείο, σας το υπόσχομαι. Στο εξής θα ανοίγουμε σχολεία”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χαιρετίζοντας το ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο των Εκπαιδευτικών από τα ημερήσια και τα απογευματινά / σαββατιανά σχολεία της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας που διεξήχθη, στο πολιτιστικό κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.
“Δάσκαλοι και δασκάλες, σας συγχαίρω διότι ό,τι πετυχαίνουμε στην Αμερική με τα παιδιά μας, το οφείλουμε σε σας. Ο Θεός να σας ευλογεί, ο Θεός να σας φωτίζει. Μην χάνετε το κουράγιο σας. Δεν είναι εύκολο το έργο το δικό σας. Σας κατανοώ και εγώ, εκπαιδευτικός είμαι και ξέρω τις δυσκολίες και μάλιστα σε μια χώρα η οποία δεν ευνοεί τη διατήρηση της ταυτότητας που έχουμε, της ιδιαίτερης, όχι διότι την καταπολεμά, αλλά διότι είναι τόσο δημοκρατική, τόσο ωραία, τόσο εύπορη που μας κάνει να ξεχνάμε τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας, την καταγωγή μας. Είναι σαν την χώρα των λωτοφάγων”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε λέγοντας:
“Γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσπάθεια, πολλή νηφαλιότητα, πολλή δουλειά, πολλή υπομονή για να κρατήσουμε την ταυτότητά μας και τον πολιτισμό μας, ο οποίος δεν είναι μόνο το σουβλάκι και το τζατζίκι, τα αγαπάμε κι αυτά, αλλά έχουμε έναν τεράστιο πολιτισμό, ο οποίος απεικονίζεται στα δυο μνημεία (σε τοιχογραφίες) τα οποία κοσμούν την αίθουσα αυτήν. Είναι η Ακρόπολη και η Αγία-Σοφία”.
“Σας ευχαριστώ και σας ευλογώ με όλη μου την καρδιά και να ξέρετε ότι η Αρχιεπισκοπή βάζει καινούργια θεμέλια στο μέλλον της Ελληνικής Παιδείας και της Παιδείας γενικότερα, εδώ στις ΗΠΑ”, πρόσθεσε, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο προγραμματισμένο για το Σάββατο 9 Νοεμβρίου συνέδριο για το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας.
“Θα συσκεφθούμε και θα σκεφθούμε και θα σχεδιάσουμε όλοι μαζί πώς θα αναπτύξουμε και θα εξελίξουμε τα σχολεία μας και τη διδασκαλία του πολιτισμού μας εδώ στις ΗΠΑ. Και αυτά θα τα κάνουμε μαζί. Και στο εξής δεν θα κλείσει κανένα σχολείο. Σας το υπόσχομαι. Στο εξής θα ανοίγουμε σχολεία”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των περίπου 260 εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο σεμινάριο.
Παρατηρώντας δε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι “οι γυναίκες είναι αποδεδειγμένα καλύτερες δασκάλες από ότι οι άνδρες”, κάτι που απέδωσε στην ιδιότητα της μητρότητας. Τόνισε ωστόσο ότι “και η μορφή του ανδρός πρέπει να υπάρχει και στο σχολείο και στην οικογένεια”.
Τον Αρχιεπίσκοπο και τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε ο διευθυντής του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου, Αναστάσιος Κουλαρμάνης ο οποίος μετά από σχεδόν 21 χρόνια στο τιμόνι του σχολείου, αναλαμβάνει από τον ερχόμενο Ιανουάριο και επίσημα τα καθήκοντα του Διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
“Το να διδάσκει κανείς σε ελληνικό σχολείο είναι θυσία, αγάπη και πάθος και για τους περισσότερους από σας δεν είναι κανονική δουλειά. Δεν πρόκειται να σας αποφέρει χρήματα ούτε να σας εξασφαλίσει μια καλή σύνταξη, όμως διδάσκετε στα σχολεία μας γιατί αγαπάτε αυτό που κάνετε, γιατί θέλετε να δώσετε πίσω στα παιδιά και στην κοινότητά μας και γι΄αυτό το λόγο σας είμαι ευγνώμων”, τόνισε ο κ. Κουλαρμάνης και χαρακτήρισε τους δασκάλους “στύλους της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική και στα σχολεία μας”, λέγοντας πως αν χαθούν δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα.
Το πρόγραμμα
Τη φροντίδα για τη διοργάνωση του σεμιναρίου είχε η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Αθηνά Φιλίππου – Κατέχη, συνεχίζοντας με επιτυχία μια παράδοση που ξεκίνησε η προκάτοχός της Μαρία Μακεδών το 1990.
Την επιμέλεια του αγγλικού προγράμματος με γενικό θέμα “Engagement with STEAM & Social and Emotional Learning”, ανέλαβε η εταιρεία “Brienza’s Academic Advantage” η οποία ειδικεύεται σε προγράμματα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τα έξοδα καλύφθηκαν από κονδύλια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Στο ελληνικό πρόγραμμα ομιλήτρια ήταν η δρ. Ελένη Νατσιοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης / Teachers College / Columbia University με θέμα “Σύγχρονες Μέθοδοι Διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας: Από τη Θεωρία στην Πράξη”.
Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο νομικός και συγγραφέας Νίκος Κατσώρης, ο οποίος εστίασε μέσα και από το έργο του ιδρύματός του “Make a Difference with Loukoumi”, στο πώς θα εμπνεύσουμε στα παιδιά το μήνυμα και τη σημασία της φιλανθρωπίας.
Παρέστησαν επίσης ο προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, η Πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, η συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο, Μεταξία Λίζα και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκκόλη.