20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Αρχαία Κόρινθος: Ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπλασης που θα καταστήσει το χώρο πιο ελκυστικό

    Το στρατηγικό σχέδιο για την αρχαία Κόρινθο, το οποίο εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προβλέπει αρκετές επεμβάσεις, που θα καταστήσουν τον χώρο πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες, αλλά και θα τον ενοποιήσουν με τους άλλους αρχαιολογικούς πυρήνες της πόλης. Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, αποκατάσταση και επανάχρηση νεότερων αξιόλογων κτιρίων εντός του οικισμού και του αρχαιολογικού χώρου, πωλητήριο, διευθέτηση των κοινόχρηστων χώρων, διαδρομές  για τη σύνδεση των διάσπαρτων μνημείων.

    «Η προστασία και η συνολική ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου, μέσα από σύγχρονη και συνεκτική θεώρηση των μνημείων σε σύνδεση με το παρόν της πόλης, αποτελεί στρατηγική στόχευση του υπουργείου Πολιτισμού», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

    Βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου είναι η διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου με την ενοποίηση αρχαιολογικού χώρου και οικισμού, η ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτισμικής συνέχειας του τόπου στη βάση μιας νέας φιλοσοφίας κινητικότητας, η αναδιοργάνωση του δημόσιου χώρου στο κέντρο του οικισμού. Παράλληλα, προτείνεται η απελευθέρωση του σημερινού χώρου στάθμευσης στην είσοδο του κεντρικού αρχαιολογικού χώρου και η οριοθέτηση περιοχής σε διάταξη κερκίδων/αναβαθμών για την ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών.

    Ταυτόχρονα στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη: η ανάπλαση της εισόδου – εξόδου από την οδό Λεχαίου με ανάδειξη της μνημειακής της διάστασης, η δημιουργία αναβατορίου για πρόσβαση ΑμεΑ, η δημιουργία στάσης και πλατώματος σύνδεσης με την είσοδο στο Παλαιό Μουσείο, η αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης και η σύνδεσή του με το χώρο των Ρωμαϊκών λουτρών, η δημιουργία «Βόρειου Αρχαιολογικού Πάρκου» με το Ασκληπιείο, το Γυμνάσιο και την Αυλή της Λέρνας και σύνδεση με τα Λουτρά Αφροδίτης και του χαμάμ του Κιαμήλ Μπέη.

    Αναφορικά με τη Νέα Στοά, που είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της Αγοράς, βρίσκεται σε εξέλιξη αρχιτεκτονική μελέτη για τη συνολική προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του οικοδομικού συγκροτήματος. Στο Λόφο Ξενία, χωροθετείται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου Ξενία και την κατασκευή υπόσκαφου κτηρίου με μόνη ορατή παρέμβαση ένα μικρό δημοτικό περίπτερο/αναψυκτήριο (μνήμη Ξενία) στη θέση του σημερινού.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα