Απρόθυμοι δείχνουν οι φορολογούμενοι για ένταξη στη ρύθμιση χρεών. Ένα μήνα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων μόλις 30.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα διακανονισμού των χρεών σε έως 120 δόσεις, όταν οι δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν ότι ο αριθμός των οφειλετών που ρυθμίζουν τα χρέη τους θα αυξάνεται όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου, ήδη συζητιούνται σενάρια για διορθωτικές κινήσεις με στόχο να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον περισσότερων φορολογούμενων να ενταχθούν στο πλαίσιο των ρυθμίσεων. Οι φορείς της αγοράς ζητούν αλλαγές στη ρύθμιση για να περιοριστούν οι «κόφτες» που θέτουν εκτός τη πλειονότητα των δυνητικά δικαιούχων.
Επίσης εξετάζεται η ενίσχυση των κινήτρων για τους συνεπείς οφειλέτες με την εφαρμογή του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέτρο που έχει ψηφιστεί από το 2019 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.
Οι οφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται υπό την απειλή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.