Σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται παγκοσμίως, οι πυρηνικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναβαθμίζουν τα στρατιωτικά τους συστήματα, με τις δαπάνες σε αυτόν τον τομέα να έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με δύο αναφορές εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα) δαπάνησαν συνολικά 91 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ) για αυτά τα όπλα το περασμένο έτος.
Ο Γουίλφρεντ Γουάν, διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο SIPRI, επισημαίνει πως «είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον ψυχρό πόλεμο».
Σύμφωνα με τα δεδομένα του SIPRI, ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο έχει μειωθεί, καθώς ξεκινούσε από 12.121 στην αρχή της φετινής χρονιάς, ενώ ήταν 12.512 στις αρχές του προηγούμενου έτους. Παρά την καταστροφή μερικών από αυτές, οι 9.585 πυρηνικές κεφαλές ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν δυνητικά, δηλαδή εννέα περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Από αυτές, οι 2.100 βρίσκονταν σε κατάσταση «υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Σημειώνεται πως σχεδόν όλες αυτές οι πυρηνικές κεφαλές ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, δύο χώρες που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.
Σύμφωνα με την ICAN, οι παγκόσμιες δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν κατά 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε ετήσια βάση, με το 80% αυτής της αύξησης να ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μερίδιο της Ουάσιγκτον στις συνολικές δαπάνες, που ανέρχεται σε 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι υψηλότερο από αυτό όλων των άλλων χωρών με πυρηνικά όπλα μαζί. Ακολουθούν η Κίνα με 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ρωσία με 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Βρετανία επίσης αύξησε σημαντικά τις δαπάνες της κατά 17%, φτάνοντας τα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, όλες μαζί οι πυρηνικές δυνάμεις δαπάνησαν 2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο για τα πυρηνικά όπλα τους. Το ποσό αυτό αυξήθηκε αλματωδώς κατά 33% από το 2018, όταν ανερχόταν σε 68,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τη χρονιά που ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων από την εκστρατεία.