16 C
Athens
Saturday, February 24, 2024
More

  Από την δικηγορία στην δημιουργία της επιτυχημένης αλυσίδας street food Mowgli με τα σχεδόν 20 υποκαταστήματα

  Η Νίσα Κατόνα αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ινδικό εστιατόριο, το οποίο στη συνέχεια έγινε μια επιτυχημένη αλυσίδα, το Mowgli Street Food. Τώρα το Mowgli Street Food διαθέτει σχεδόν είκοσι υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κατόνα έχει εκδώσει επίσης βιβλία μαγειρικής και εμφανίζεται τακτικά στην τηλεόραση.

  Λέει ότι οι γυναίκες έχουν όλες τις σωστές δεξιότητες για να γίνουν επιχειρηματίες, αλλά δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιχειρηματίες.

  Η Νίσα Κατόνα δεν ήθελε πραγματικά να εγκαταλείψει τη νομική. Οι δεκαετίες που εργαζόταν ως δικηγόρος σε δικαστήρια δεν της φαίνονταν σαν δουλειά, δήλωσε στο CNBC, ούτε και η τρέχουσα δουλειά της ως διευθύνουσα σύμβουλος της δημοφιλούς αλυσίδας εστιατορίων «Mowgli Street Food».

  «Δεν ήταν ότι έχασα την αγάπη για τη νομική επιστήμη. Απλώς ερωτεύτηκα παράφορα, απέκτησα εμμονή με αυτή την άλλη ιδέα», δήλωσε η Κατόνα. «Με αυτό το φαγητό των προγόνων μου σκέφτηκα τί κι αν υπάρχει μια επιχειρηματική ευκαιρία εδώ;» Αποδείχθηκε ότι υπήρχε. Το Mowgli, με επίκεντρο την ινδική σπιτική κουζίνα, έχει τώρα σχεδόν είκοσι υποκαταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κατόνα έχει επίσης κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία μαγειρικής, έχει ιδρύσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα και εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση ως ειδική σε θέματα φαγητού.

  Η μετάβαση από τον έναν κλάδο στον άλλο

  Πριν ακόμα η Κατόνα αρχίσει να σχεδιάζει το πρώτο εστιατόριο Mowgli, δίδασκε ήδη μαθήματα ινδικής μαγειρικής και έγραφε βιβλία μαγειρικής – παράλληλα με την πλήρη απασχόληση ως δικηγόρος (ή «barrister», όπως είναι γνωστό στο Ηνωμένο Βασίλειο). Ήθελε να διατηρήσει τις συνταγές και τη διατροφική κουλτούρα με την οποία μεγάλωσε ως Ινδή μετανάστρια δεύτερης γενιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  «Συνειδητοποίησα ότι στις τάξεις μου οι άνθρωποι αγαπούσαν αυτό το φαγητό. Αυτό δεν το έβρισκες στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους» εξηγεί η Κατόνα. «Τότε ήταν που με συνεπήρε αυτή η επιχειρηματική σκέψη». Όμως, το να συνεχίσει να εργάζεται στο Mowgli με πλήρη απασχόληση δεν ήταν εύκολη απόφαση. Η ανησυχία για τη φροντίδα των παιδιών της, την υποθήκη του σπιτιού της και το πώς θα επενδύσει τις οικονομίες της ζωής της, της προκαλούσαν άγχος.

  «Η στέγη πάνω από το κεφάλι της οικογένειάς μου κινδύνευε», λέει. «Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήξερα πως έπρεπε να πετύχω σε αυτό».

  Και έτσι φρόντισε να μην έχει απλώς ένα σχέδιο Α. «Προχώρησα σε ενοικίαση χώρου, που σήμαινε ότι αν ήθελα, θα μπορούσα να φύγω σε δύο χρόνια», λέει. «Σχεδίασα το Mowgli με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να μετατραπεί σε καφετέρια την επόμενη μέρα».

  Επίσης, δεν εγκατέλειψε αμέσως την εργασία της πλήρους απασχόλησης. Έμαθε να αντέχει τα ξενύχτια και τον λίγο ύπνο, καθώς περνούσε τις μέρες της ως δικηγόρος και τις νύχτες της εκπαιδεύοντας τους πρώτους σεφ του Mowgli και χτίζοντας το πρώτο εστιατόριο από το μηδέν.

  «Αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινα πάντα: Μην αιωρείστε στο δεύτερο σχοινί μέχρι να ξέρετε ότι αυτό το δεύτερο σχοινί είναι ασφαλές. Θα πρέπει να κάνεις και τις δύο δουλειές για λίγο καιρό».

  Η εξέλιξη της γυναίκας- επιχειρηματία

  Η παραπάνω δεν είναι η μόνη συμβουλή της Κατόνα – ειδικά για τις γυναίκες επιχειρηματίες, οι οποίες πιστεύει ότι συχνά διαθέτουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες, αλλά δεν έχουν μάθει να βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιχειρηματίες.

  «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιχειρηματίας. Δεν χρειάζεστε καμία επιχειρηματική γνώση». Για την Κατόνα, δεν είναι όλα θέμα φιλοδοξίας, εμπειρίας και εμφάνισης. «Μπορεί κανείς να χτίσει επιχειρήσεις γύρω από λέξεις όπως αγάπη, βελτίωση, σκοπιμότητα και εκπλήρωση», πιστεύει. «Μπορεί κανείς να εμφανιστεί με τις πιτζάμες του αν χρειαστεί, αλλά το θέμα είναι η πραγματική αγάπη και η αυθεντικότητα. Ο καθένας μπορεί να το κάνει με αυτόν τον τρόπο, αν έχει το σωστό προϊόν».

  «Κατά κάποιο τρόπο, οι γυναίκες έχουν ένα πλεονέκτημα που τις βοηθά να διαχειρίζονται ανθρώπους και να δημιουργούν επιχειρήσεις που κάνουν τη διαφορά», λέει η Κατόνα. «Φέρνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό στις επιχειρήσεις», εξηγεί. «Έχουμε αυτές τις μοναδικές διαπροσωπικές δεξιότητες, και αυτή τη χάρη και την ταπεινότητα, και είμαστε εξίσου ικανές με οποιονδήποτε άνδρα να διευθύνουμε ή να ξεκινήσουμε οτιδήποτε».

  Οι δεξιότητες μπορούν να προέλθουν από οπουδήποτε

  «Το σημαντικό είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν χρειάζονται επιχειρηματικό υπόβαθρο για να είναι επιτυχημένοι», πιστεύει η Κατόνα. «Δεν χρειάζεται να κανείς επιχειρηματίας. Δεν χρειάζεται καμία επιχειρηματική γνώση. Αρκεί να γίνει πρόσληψη των κατάλληλων ανθρώπων για τέτοιου είδους πράγματα. Εγώ δεν θα αναλάμβανα ποτέ μόνη μου τα λογιστικά μου, για παράδειγμα», λέει.

  «Όμως το κλειδί είναι να αναγνωρίζει κανείς και να χρησιμοποιεί τις δεξιότητες που έχει», όπως διαπίστωσε η Κατόνα κατά την κατασκευή του Mowgli. Στην περίπτωσή της, είναι παντού σε πράγματα όπως η δημιουργία της φίρμας, η δημιουργία συνταγών, ο σχεδιασμός εστιατορίων και η εκπαίδευση σεφ.

  Οι δεξιότητες μπορούν να προέρχονται από οπουδήποτε – η καριέρα της ως δικηγόρος, για παράδειγμα, της έμαθε να διαβάζει τους ανθρώπους, γεγονός που τη βοηθά τώρα να προσλαμβάνει το κατάλληλο προσωπικό. Και επειδή η ίδια (και πολλοί άλλοι) κάνουν ήδη πολλές διαφορετικές δουλειές διαχειριζόμενοι τη ζωή στο σπίτι και στις εργασίες τους, το να ξεκινήσει το Mowgli ενώ εργάζεται με πλήρη απασχόληση και μεγαλώνει ταυτόχρονα τα παιδιά της φάνηκε πολύ πιο εύκολο. «Ήταν μία επιπλέον ενασχόληση. Δεν ήταν το τέλος του κόσμου», σκέφτεται η Κατόνα.

  Το πρώτο εστιατόριο Mowgli τράβηξε γρήγορα την προσοχή επενδυτών, γεγονός που η ίδια αποδίδει στο ότι κάλυπτε ένα κενό που υπήρχε στην αγορά.

  Τους απέρριψε, θέλοντας να κρατήσει δική της την επιχείρηση. Τώρα έχει κάνει συμφωνίες με εξωτερικούς επενδυτές για την επιχείρησή της, αλλά παραμένει υπεύθυνη ως διευθύνουσα σύμβουλος.

  Η τελευταία της συμβουλή; Μην περιμένετε την επιτυχία. Άλλωστε, η Κατόνα δεν το έκανε ποτέ – αλλά παρόλα αυτά την βρήκε.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα