35 C
Athens
Tuesday, June 18, 2024
More

    Από ποια χώρα οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά 11% το 2024

    Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2024 θα ανέλθουν σε 111 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. m – 11% περισσότερο από πέρυσι.

    Αυτή η πρόβλεψη δίνεται στην ανασκόπηση του Κέντρου Δείκτες Τιμών (CPI).

    Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα αποσυνδέσουν το ηλεκτρικό τους σύστημα από το κοινό σύστημα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία (BRELL) στις 8 Φεβρουαρίου και θα συνεχίσουν τις εργασίες στο ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από τις 9 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ERR .

    Η διαδικασία αποσυγχρονισμού, η οποία διαρκεί σχεδόν 20 χρόνια, θα ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου, όταν οι διαχειριστές συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ενημερώσουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ότι δεν επιθυμούν πλέον να παραμείνουν στην κοινή σύγχρονη ζώνη για τη νέα ετήσια περίοδος που αρχίζει στις 8 Φεβρουαρίου, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του Εσθονικού Υπουργείου Κλίματος Jaanus Uiga.

    Η Karin Maria Lehtmets, επικεφαλής του τομέα των ενεργειακών αγορών στο Εσθονικό Υπουργείο Κλίματος, πρόσθεσε ότι η σύνδεση με το ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιηθεί μέσω της σύνδεσης Λιθουανίας-Πολωνίας.

    Ο Kalle Kilk, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του εσθονικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Elering, δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή οι τρεις χώρες της Βαλτικής θα έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας – την κατασκευή πρόσθετων συνδέσεων και σύγχρονων αντισταθμιστών που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση μιας σταθερής συχνότητας το δίκτυο ώστε να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ταμείου Ενεργειακής Ανάπτυξης, Σεργκέι Πίκιν, τα κράτη της Βαλτικής δεν καταναλώνουν ρωσική ηλεκτρική ενέργεια εδώ και πολύ καιρό, δηλαδή δεν την αγοράζουν επίσημα.

    Αυτή τη στιγμή, η BRELL – ο ενεργειακός δακτύλιος Λευκορωσίας-Βαλτικής-Καλίνινγκραντ – λειτουργεί με στόχο την αύξηση της αξιοπιστίας και του συγχρονισμού των τρόπων λειτουργίας και παίζει περισσότερο τεχνολογικό παρά οικονομικό ρόλο. Οι Βαλτικές χώρες κινούνται προς αυτόν τον στόχο εδώ και πολύ καιρό, και αφού αρνήθηκαν να προμηθεύσουν ρωσική ηλεκτρική ενέργεια, η μετάβαση στο ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει πλέον εμπορικό στοιχείο.

    Ο Γιουσκόφ δεν αναμένει αρνητικές επιπτώσεις για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία λόγω της διακοπής λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της Βαλτικής από την BRELL. Εξηγεί ότι δεν θα υπάρξει μείωση της αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος, αφού και οι δύο χώρες έχουν ενεργειακό πλεόνασμα και μπορούν να εξισορροπήσουν η μία τα ενεργειακά συστήματα της άλλης και δεν θα υπάρξουν οικονομικές απώλειες.

    Ταυτόχρονα, για τη Λιθουανία και άλλες χώρες της Βαλτικής αυτή η απόφαση είναι οικονομικά ασύμφορη, καθώς θα πρέπει πλέον να πληρώνουν για υπηρεσίες εξισορρόπησης προς την Πολωνία και άλλες χώρες της ΕΕ, προσθέτει ο αναλυτής

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα