Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε., η Ελλάδα το 2021 είχε κάνει συνολικά τις περισσότερες αιτήσεις για την παροχή κοινοτικής συνδρομής για την κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Ειδικά την περίοδο 2002-2021 η Ελλάδα είχε 14 αιτήσεις συνδρομής, έναντι 12 της γειτονικής Ιταλίας
Στο ΥΠΕΘΟ, οι αιτήσεις αρωγής μέχρι και το τέλος του 2023 έχουν αυξηθεί στις 18.
Το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης έχει δώσει στην Ελλάδα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Πρώτη και με διαφορά είναι η γειτονικής μας Ιταλία, η οποία από την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης έχει βοηθηθεί με κονδύλια ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Για το παραπάνω θέμα η έκθεση της Κομισιόν η έκθεση ζητά τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα των ασφαλειών τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα.
Επίσης σχεδιασμό εκ μέρους των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση σε πλημμύρες, πυρκαγιές αλλά και σεισμούς, με 4 στάδια.
1ο Κρατική Αρχή η οποία θα αξιολογεί εκ των υστέρων το μέγεθος των ζημιών που συνεπάγεται η κάθε φυσική καταστροφή.
2ο Σύστημα παροχής αρωγής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από συγκεκριμένους φορείς και με συγκεκριμένες διαδικασίες .
3ο Ορισμός συγκεκριμένων ποσοστών αρωγής, τα οποία δεν θα αλλάζουν κατά περίπτωση. Η έγκριση και απόδοση πόρων θα πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.
4ο θα πρέπει τα κράτη-μέλη να κάνουν σε ετήσια βάση έναν εκ των υστέρων υπολογισμό του κόστους, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.