Η χρηματιστηριάκη αγορά, στην Λεωφόρο Αθηνών, είναι παντελώς απούσα καθώς από τα στατιστικά του Αποθετηρίου Αξιών Αθηνών προβάλλει ένα «στασιμοχρηματιστήριο». Σε λιγότερο από σε οκτώ χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 11.000 ενεργοί κωδικοί ενω την ίδια περίοδο, δηλαδή απο τον Ιανουάριο του 2014, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το χρηματιστήριο έχει χάσει το 34% της αξίας του από τις 1204,96 μονάδες.
Σε συνδυασμό δε του πληθωρισμού το ελληνικό χρηματιστήριο, εξαιτίας ενός «αόρατου ανθρωποδιώκτη» χάνει σταδιακά κάθε χρόνο τις ενεργές μερίδες.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2014 ανήλθαν σε 34.350 σημειώνοντας μάλιστα εντός του έτους ένα υψηλό σημείο 35.106 μερίδων.
Και η έλλειψη των ενεργών κωδικών δεν σημαίνει, πως, οι επενδυτές έχουν μετατραπεί σε μακροπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι δεν σπαταλούν τα κεφάλαια τους σε προμήθειες συναλλαγών.
Ουσιαστικά, η σταδιακή μείωση των ενεργών κωδικών εξελίσσεται εξαιτίας της αποχής των επενδυτών, ξένων και Ελλήνων, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές τα τελευταία δυο χρόνια, οδήγησαν σε απώλεια κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα απο το 2014 και έπειτα,η κατάσταση είναι πανομιότυπη και διακρίνεται από τη
πτώση των ενεργών μερίδων συνοδεύεται από την σταδιακή συρρίκνωση του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών. Το ίδιο ακριβώς μοτίβο παρατηρείται και την επόμενη χρονιά τον Ιανουάριο του 2016 καθώς οι ενεργοί κωδικοί μειώθηκαν σε 17556 με μέσο όγκο συναλλαγών ο οποίος διαμορφώθηκε σε 74 εκατ. ευρώ.
Το 2017, οι ενεργές μερίδες ανήλθαν σε 16869 και ο μέσος όγκος συναλλαγών συρρικνώθηκε σε 39 εκατ. ευρώ.Αντίστοιχες μειώσεις παρατηρούνται και την περίοδο 2018-2019 καθώς τον Ιανουάριο του 2019 οι ενεργοί κωδικοί έφθασαν σε 14170, ένα από τα χαμηλά σημεία των τελευταίων ετών.
Όπως αποδεικνύεται, είναι τόσο χαρακτηριστική η έλλειψη βάθους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ώστε όταν οποιοσδήποτε ξένος ή Έλληνας επενδυτής διαθέτει περισσότερα απο 100.000 τεμάχια σε μια μετοχή και τα διαθέσει στην αγορά τότε είναι «δακτυλοδεικτούμενος» απο όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία.
Μαζί, όμως, με την μείωση των ενεργών κωδικών, τα στοιχεία του Μαϊου του 2022 υποδεικνύουν ότι, οι διαγραφές είναι σχεδόν διπλάσιες από τις νέες μερίδες.
Αυτό σημαίνει πως το χρηματιστήριο δεν είναι ελκυστικό, ούτε αποδεκτό με την σημερινή του μορφή.Οι επιλογές είναι περιορισμένες όπως και η ρευστότητα ενω οι υποψήφιοι επενδυτές προτιμούν τις καταθέσεις με απόδοση 0,04% – αν και αρκετές εισηγμένες προσφέρουν ετήσιες αποδόσεις υψηλότερα και κοντά στον σημερινό πληθωρισμό.
Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ όπως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάζεται να ξεκινήσουν από την αλφαβήτα της αγοράς.