Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απέλαση από την Τουρκία, την Παρασκευή (13/8), του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη.
Συγκεκριμένα, ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την «προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γ. Βαρυθυμιάδη, που κρατήθηκε παράνομα για έξι ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και εν συνεχεία απελάθηκε», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι η Τουρκία παραβιάζει με κάθε ευκαιρία τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εξακολουθεί να εφαρμόζει καταχρηστικές πρακτικές, που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Βόζεμπεργκ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το περιστατικό σε βάρος του Έλληνα πολίτη που ταξίδευε με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και να αντιδράσει άμεσα στην παράνομη στάση της Τουρκίας, που σταθερά προκαλεί προβλήματα καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου».
Η επιστολή Ασημακοπούλου σε Μπορέλ
Επίσης, επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Στην επιστολή της, η κ. Ασημακοπούλου σημειώνει ότι o κ. Βαρυθυμιάδης -όντας ιδιαίτερα δραστήριος σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και με γνωστό σχετικό συγγραφικό έργο- μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.
Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι στο «στόχαστρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκονται και άλλοι ποντιακής καταγωγής Ελληνες, ενώ τονίζει ότι η στάση της Τουρκίας εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με την προστασία του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης.
Καταλήγοντας, απευθυνόμενη πάντοτε προς τον κ. Μπορέλ, η κ. Ασημακοπούλου τονίζει: «Ηρθε η ώρα να πάψετε να αδρανείτε σε σχέση με τις καταχρηστικές και ανυπόστατες κρατήσεις και απελάσεις Ελλήνων ποντιακής καταγωγής από τις τουρκικές αρχές, και να συνδράμετε με το θεσμικό σας ρόλο στον δίκαιο αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Να σημειωθεί ότι, η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.