Με διάταγμα ανακοινώθηκε πως δεν επιτρέπεται πλέον η φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν.
Πρέπει να πολεμήσει κανείς για τα δικαιώματά του, δεν του χαρίζονται», λέει μια παροιμία στο Αφγανιστάν. Η Τζούλια Πάρσι και οι συναγωνίστριές της γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της παροιμίας αυτής. Ίδρυσαν μαζί μια γυναικεία βιβλιοθήκη, με όνομα «San Library» στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα της χώρας. Εκεί μπορεί κανείς να διαβάσει, να μάθει και να ανταλλάξει ιδέες, την ώρα που η χώρα κυβερνάται από τους Ταλιμπάν.
Η απαγόρευση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο περιορισμών για τις γυναίκες από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. Σε πολλές περιπτώσεις στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν πλέον να επιστρέψουν στις δουλειές τους, στη συνέχεια απαγορευόταν να παίρνουν ταξί μόνες τους ενώ τα νεαρά κορίτσια από την έβδομη τάξη και μετά δεν μπορούν να πηγαίνουν πλέον στο σχολείο. Στην Καμπούλ για παράδειγμα, η επίσκεψη σε δημόσια πάρκα και γυμναστήρια αποτελεί ταμπού για τις γυναίκες εδώ και λίγους μήνες.
Οι ακτιβίστριες ωστόσο όπως και η Τζούλια Πάρσι είναι αποφασισμένες να μην το βάλουν κάτω. Οργανώνουν ξανά και ξανά διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τους Ταλιμπάν. «Θέλω να μεταφέρω τη φωνή των Αφγανών γυναικών στον έξω κόσμο», αναφέρει η Τζούλια στη βιβλιοθήκη της, ανάμεσα σε πολύχρωμα παιδικά βιβλία αλλά και κλασικά βιβλία της αφγανικής λογοτεχνίας.
Όπως και στο Ιράν, οι διαμαρτυρίες στο Αφγανιστάν έχουν γυναικεία χροιά. Ό,τι σημαίνει για τις γυναίκες στο Ιράν και το Κουρδιστάν «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», είναι για τις Αφγανές το «Ψωμί, Δουλειά, Ελευθερία». Έτσι οι γυναίκες κατεβαίνουν στους δρόμους της Καμπούλ για να διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους. «Με κάθε νέο περιορισμό, βγαίνουμε ξανά έξω» σημειώνει χαρακτηριστικά η Πάρσι. Ξυλοδαρμοί, απειλές και συλλήψεις δεν τις σταματάνε.
Οι εκτεταμένοι περιορισμοί που επιβάλλονται στις εργαζόμενες γυναίκες από τους Ταλιμπάν δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε πολλές Αφγανές. Το ίδιο ισχύει και για τη Μίνα, η οποία φροντίζει μόνη τα παιδιά της, από τότε που ο σύζυγός της πέθανε στον πόλεμο. Στο εργαστήριο της Λάιλα Χαϊντάρι, η 35χρονη βρήκε τον τρόπο να φροντίζει την οικογένειά της. Στην ανατολική Καμπούλ, η Χαϊντάρι, της οποίας το εστιατόριο έκλεισαν οι Ταλιμπάν, δημιούργησε ένα εργαστήριο όπου οι γυναίκες μαθαίνουν να φτιάχνουν ρούχα και κοσμήματα, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν εισόδημα.