Άντρας υποχρεούται κατόπιν δικαστικής απόφασης, να καταβάλει ποσό άνω των 6.000 ευρώ στην πρώην σύζυγό του ως «αποζημίωση» για τις δουλειές του σπιτιού που έκανε εκείνη όσο ήταν παντρεμένοι.
Για το θέμα έχει ξεσπάσει κύμα σχολίων στα κινεζικά social media.
Βάσει του κινεζικού αστικού κώδικα, ο οποίος ετέθη σε ισχύ φέτος, οι σύζυγοι που βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση αν είχαν αναλάβει περισσότερες οικιακές ευθύνες κατά τον έγγαμο βίο τους.
Η κ. Γουάνγκ, νοικοκυρά, δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου του Πεκίνου ότι κατά την διάρκεια του γάμου της ασχολήθηκε με τον γιο της και τις οικιακές εργασίες, ενώ ο σύζυγός της, «εκτός της εργασίας του, δεν ενδιαφερόταν και δεν συμμετείχε στις οικογενειακές υποχρεώσεις».
Ετσι, η κα Γουάνγκ ζήτησε χρηματική αποζημίωση.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η γυναίκα είχε αναλάβει πράγματι περισσότερες οικιακές εργασίες και επεδίκασε το ποσόν των 50.000 γιουάν (6.400 ευρώ) ως αποζημίωση, στην πρώτη τέτοια δικαστική απόφαση στην Κίνα.
Ομως, η κα Γουάνγκ, η οποία διεκδικούσε το ποσόν των 160.000 γιουάν (20.400 ευρώ) άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, προκαλώντας έντονες συζητήσεις στο δίκτυο Weibo.
«Μόνο 50.000 γιουάν αποζημίωση για οικιακές εργασίες πέντε ετών γάμου; Κέρδος για τον τύπο!», έγραψε μία γυναίκα. «Σε έξι μήνες μία νταντά πλήρους απασχόλησης είναι πιο ακριβή», έγραψε μία άλλη.
Το δικαστήριο όρισε το ποσόν της αποζημίωσης με βάση πολλά κριτήρια, όπως η διάρκεια του γάμου, η προσπάθεια που κατέβαλε η κα Γουάνγκ για να φέρει σε πέρας τις οικιακές της υποχρεώσεις, το εισόδημα του συζύγου και το κόστος ζωής στην περιοχή.
Λόγω της όλο και πιο φιλελεύθερης νομοθεσίας, καθώς και της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών, ο αριθμός των διαζυγίων έχει εκτοξευθεί στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η κατάσταση ανησυχεί την κυβέρνηση που προσπαθεί να τονώσει την γεννητικότητα για να αντιμετωπισθεί η γήρανση του πληθυσμού.