19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών μας-Τι απαντάει το ΥΠΕΞ Ελλάδας

    «Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας στην Άγκυρα. «Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων» τόνισε το ΥΠΕΞ.

    Επισήμανε ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος». «Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική» προστίθετο στην ανακοίνωση της ελληνικής διπλωματίας.

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστή την αντίρρησή του αναφορικά με την ανακοίνωση που έκανε η Αθήνα με σκοπό τη δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο πριν την έναρξη του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς (Our Ocean Conference) που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ελλάδα.

    Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για το γεγονός ότι “αξιοποιεί για μία ακόμα φορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα” και επαναφέρει τη συζήτηση για “εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο”, προσπαθώντας να τα “γκριζάρει”.

    Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της Διάσκεψης Our Ocean Conference, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη θέσπιση δύο μεγάλων, εθνικών θαλάσσιων πάρκων. Τα δύο πάρκα αυτά, που θα βρίσκονται στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, αναμένεται να είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο. Ο τελικός στόχος είναι η διεύρυνση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, ώστε να καλύπτουν το 30% της θάλασσάς μας, ενώ μέχρι το 2030 να μην επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία στο 10% των θαλασσών μας.

    Το πάρκο του Αιγαίου, που προκαλεί αντιδράσεις από την Άγκυρα, θα περιλαμβάνει περίπου 45 ακατοίκητες βραχονησίδες και τις θαλάσσιες περιοχές γύρω τους. Η έκτασή του θα απλώνεται από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου, φτάνοντας ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Μερικές από τις μεγαλύτερες νησίδες που θα περιλαμβάνονται είναι η Σύρνα, το Άνυδρο και τα Χριστιανά.

    Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

    Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια του “Our Ocean Conference” που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024.

    Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου. Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

    Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην εμπλέκει τα εκκρεμή ζητήματα του Αιγαίου, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες, στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα