16.2 C
Athens
Sunday, May 5, 2024
More

    Αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

    Μια ξεχασμένη επίκαιρη είδηση.

    Την αγωνία της εκφράζει με σχετική ανακοίνωση η Εταιρεία Βιοποικιλότητας της Θράκης, σχετικά με την πρόθεση εγκατάστασης 10 ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς και πιο συγκεκριμένα στο νοτιοδυτικό άκρο του Πάρκου στη θέση «Τρίκορφο».

    Είναι πέρα από κάθε φαντασία αυτό που συμβαίνει“, τονίζουν στην ανακοίνωση που ανάρτησαν σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης  οι εκπρόσωποι της,  “αφού  μετά από 20 χρόνια και αφού έγινε η χωροθέτηση των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας ( ΑΣΠΗΕ) στη Θράκη εμφανίσθηκε ένα τέτοιο αίτημα που τοποθετεί 10 ανεμογεννήτριες στην προστατευμένη αυτή περιοχή”.

    Η ανησυχία των εκπροσώπων της Εταιρείας είναι μεγάλη και αυτό γιατί οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται, από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη, πόσο μάλλον αν αυτό συμβεί στο Εθνικό Πάρκο, το σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με στοιχεία που  έχουν δημοσιοποιηθεί, στον Έβρο και στη Ροδόπη μέχρι σήμερα  έχουν καταγραφεί 26 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες, ενώ  σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ, η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών δεν περιλαμβάνονται στις επιτρεπόμενες χρήσεις/δραστηριότητες εντός της ζώνης Β1 που προτείνεται να εγκατασταθεί το υπό εξέταση έργο.

    «Ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα πρωταπριλιάτικο αστείο και ότι ο φάκελος του έργου θα αποσυρθεί άμεσα από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ στο μέλλον οι επενδυτές θα δείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα και δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες αιτήσεις για ανεμογεννήτριες εντός του Εθνικού Πάρκου», δήλωσε ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΠΒΘ.

    Στην επιστολή αναφέρουν ακόμη ότι στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, είναι σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών. Όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου.

    Πάντως  σύμφωνα με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του ΥΠΕΝ, η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης είναι έως την 19η Απριλίου 2023 όπου έως και σήμερα έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά κάποιες (όχι όλες) από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΕΠΒΘ έχει αναρτήσει στο ΗΠΜ επιστολή εκφράζοντας την έντονη αντίθεση της για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω αιολικού σταθμού.

    Να σημειωθεί ότι η  Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ) είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Θράκης, εστιάζοντας κυρίως στις ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

     

    Πηγή: ΕΡΤ

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα