Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συσκεφθούν σήμερα το απόγευμα εξ αποστάσεως και όλα δείχνουν ότι πάμε για νέο γύρο, πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Η ρητορική από το Παρίσι και το Βερολίνο, το βαρύ κλίμα στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής καθώς και το σήμα από τις Βρυξέλλες για ενεργοποίηση των εκτάκτων μέτρων ενεργειακής επάρκειας, που έχουν εκπονήσει τα κράτη- μέλη, μπορούν να ερμηνευτούν ως πρόθεση της Ευρώπης να «χτυπήσει» τη Μόσχα εκεί που πονάει περισσότερο: στις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Φυσικά ουδείς πετάει στα σύννεφα για το πώς θα αντιδράσει η ρωσική πλευρά, που έχει ήδη προειδοποιήσει με σκληρά αντίμετρα, «φωτογραφίζοντας» τις ροές φυσικού αερίου και όχι μόνο.
Αυτό, άλλωστε, το ενδεχόμενο των έντονων διαταραχών στο «ευαίσθητο» πεδίο της Ενέργειας, πυροδότησε ράλι τιμών χθες το βράδυ, με την τιμή του Brent να «σπάει» το φράγμα των 107 δολαρίων και να καταγράφει ρεκόρ 8ετίας, παρά την απόφαση για αποδέσμευση ως και 70 εκατ. Βαρελιών από τα αποθέματα των ΗΠΑ κι άλλων χωρών. Σημειωτέον ότι σήμερα συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα αναθεωρήσει τη στρατηγική της σταδιακής αύξησης της παραγωγής, παρά τις αναταράξεις στην αγορά.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, τα νούμερα μιλούν μόνα τους. Κάνοντας άλμα σχεδόν 30% μέσα στην ημέρα, άγγιξε τα 127 ευρώ/ MWh, καθώς πέρα από το μπρα- ντε- φερ κυρώσεων και πιθανών αντιποίνων που ανεβάζουν τον «πυρετό» της αγοράς, υπάρχει διάχυτος φόβος για τις υποδομές, δηλαδή τους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από το ουκρανικό έδαφος και μεταφέρουν το καύσιμο στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.
Αυτήν τη στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου είναι 699% υψηλότερη από πέρσι, συμπαρασύροντας και τις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη, ο Μάρτιος μπήκε στην Ελλάδα με τιμή άνω των 250 ευρώ, υποχρεώνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της επιδότησης τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Άλλωστε, πριν από τη ρωσική εισβολή, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προανήγγειλαν πιο επιθετικό πλάνο παρεμβάσεων απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Οι εξελίξεις στην Ενέργεια θα αποτελέσουν βασική παράμετρο της συζήτησης για το Ουκρανικό, που θα γίνει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο Blue Sky, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση, η οποία προφανώς θα τεθεί στο σημερινό Υπουργικό. Οι ραγδαίες εξελίξεις, που απειλούν με ολική ανατροπή τον οικονομικό σχεδιασμό, αν δεν υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης, είναι πολύ πιθανό ότι θα επισπεύσουν και τις αποφάσεις για το έκτακτο επίδομα στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Η χθεσινή ημέρα είχε μια ακόμα εντυπωσιακή κούρσα και μάλιστα με εντυπωσιακό finish. Η τιμή του σιταριού, που ούτως ή άλλως ανέβαινε λόγω διαταραχών στο ισοζύγιο προσφοράς- ζήτησης αλλά και λόγω καιρικών συνθηκών σε χώρες βασικούς παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, πήρε “φωτιά” και έκανε ρεκόρ 14ετών! Το γεγονός, δε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία θέτουν εν αμφιβόλω το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών, προδιαθέτει για διατήρηση των τιμών στα σημερινά ή υψηλότερα επίπεδα.