22.6 C
Athens
Thursday, October 10, 2024
More

    Ανησυχία για κοινή εξάπλωση γρίπης και κορωνοϊού – Φόβος για τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος

    Η επιστροφή της εποχικής γρίπης τρομάζει τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, πολύ δε περισσότερο όταν συνυπολογίζεται το ήδη υψηλό τίμημα της επιδημίας κορωνοϊού – τα 2.130 νέα κρούσματα που αποτυπώθηκαν στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι 1.932 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αλλά και οι 47 νεκροί του περασμένου 24ωρου που ανέβασαν τον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων της επιδημίας για τον Σεπτέμβριο στους 984.

    Παρότι οι παραλαβές του αντιγριπικού εμβολίου, έχουν ήδη ξεκινήσει από τα φαρμακεία και οι γιατροί είναι έτοιμοι για την υπό αυστηρούς όρους ηλεκτρονική συνταγογράφηση περισσοτέρων από 4,2 εκατομμυρίων εμβολίων στους πολίτες από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, το σενάριο της κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης εκ παραλλήλου με τον κορωνοϊό SARS-COV-2 γεννά μόνο προβληματισμό και αγωνία στους αρμόδιους αφενός γιατί δεν… έχει ξαναγραφτεί, αφετέρου γιατί θα ξεδιπλωθεί στο σκληρά δοκιμαζόμενο πεδίο της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ.

    Η πλήρης απουσία των ιών της γρίπης τον περσινό χειμώνα από το… δίκτυο κυκλοφορίας των ιών και η απόλυτη κυριαρχία του κορωνοϊού με τα σφοδρά επιδημικά κύματα που υψώθηκαν κατά το διάστημα Νοέμβριος -Δεκέμβριος 2020 και στη συνέχεια Μάρτιος- Μάιος 2021 έχουν δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη επιδημιολογική κατάσταση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο εκτιμήσεων και ασφαλών προγνώσεων.

    «Το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρονιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα δεν πρέπει να μας δημιουργήσει ένα αίσθημα εφησυχασμού» είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα «χτυπήσει» ο ιός της γρίπης εφέτος είναι απρόβλεπτος. Ευχόμαστε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη».

    Αν το κύμα της γρίπης σηκωθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, τον μήνα που συνήθως γίνεται το ξεκίνημά του -με κορύφωση τέλος Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου- τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμπέσει με το κύμα της επιδημίας κορωνοϊού που θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ειδικοί αναμένουν το κύμα που ήδη σηκώνεται από τη βόρεια Ελλάδα να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και να πλήξει δραματικά τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Νοέμβριος πιθανόν να εξελιχθεί σε έναν μήνα μεγάλης δοκιμασίας για την αντοχή των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και του ΕΣΥ.

    Επιπλέον, σε αναμονή βρίσκονται οι ειδικοί για να διαπιστώσουν τι θα ισχύσει εφέτος αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της φυσικής ανοσίας του πληθυσμού. Όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, «πέρυσι δεν εκτεθήκαμε τόσο στον ιό της γρίπης σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε αυτό παίζει ρόλο η χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που υποχρεωθήκαμε να τηρούμε λόγω της νόσου Covid -19. Ωστόσο, η φυσική ανοσία, επειδή ακριβώς δεν κυκλοφόρησαν πέρυσι οι ιοί της γρίπης, θα είναι χαμηλότερη».

    Η χαμηλή ανοσία του πληθυσμού έναντι της γρίπης σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του εμβολιασμού κατά της Covid -19 που παρατηρείται πλέον ολοένα συχνότερα, εντείνουν την αγωνία των ειδικών για τον τρόπο που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα η κυκλοφορία των ιών.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα