Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας. Την ίδια στιγμή, η σχετική προθεσμία έχει σχεδόν εκπνεύσει για τους εργαζoμένους σε δομές πρόνοιας και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου όσοι δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τη λοίμωξη COVID-19 θα τεθούν εκτός της εργασίας τους «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιο Προσαλίκα, «οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι συνιστούν έναν πυρήνα που εμμένει στον μη εμβολιασμό είτε για ιατρικούς λόγους, είτε εκ πεποιθήσεως, είτε από φόβο. Η αναπλήρωσή τους είναι πρόβλημα, καθώς υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού – και δη έμπειρου. Πρόβλημα βεβαίως αποτελεί και το βαρύ πρόστιμο που επικρέμαται βάσει της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για τις ΜΦΗ που απασχολούν μη εμβολιασμένο άτομο. Είναι 50.000 ευρώ η πρώτη παράβαση, 200.000 η δεύτερη κατά τον σχετικό έλεγχο και προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά για απασχόληση μη εμβολιασμένου εργαζομένου».
Στις δημόσιες προνοιακές δομές, που φιλοξενούν ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, είναι εμβολιασμένοι 1.200 από τους 1.500 εργαζομένους, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Αυτό σημαίνει ότι το 1/5 του προσωπικού είναι υποψήφιο για αναστολή καθηκόντων. Κατά τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο, προϋπόθεση για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας είναι να μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. «Οσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους πρέπει να κριθούν από υγειονομικές επιτροπές. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτή η δυνατότητα δεν έχει δοθεί στους εργαζομένους, δεν μπορεί να τεθούν σε αναστολή», αναφέρει.
Επιστολή του υπουργείου Υγείας
Με επείγουσα επιστολή του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των μονάδων υγείας την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υπενθυμίζει ότι όσοι εργάζονται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας υποχρεούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ειδάλλως προβλέπεται η αναπλήρωσή τους. Και ζητεί από τους διοικούντες των δομών να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών.
Ηδη σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας έχει δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία, με τους διοικητές να έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταρτιστούν οι κατάλογοι με το εμβολιασμένο και το ανεμβολίαστο προσωπικό και βάσει αυτών να γίνουν τα επιχειρησιακά σχέδια. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των υγειονομικών εργαζομένων αναφέρουν πως (πραγματικός) κίνδυνος θα υπάρξει από την απομάκρυνση των (χιλιάδων) ανεμβολίαστων εργαζομένων, καθώς θα προκύψουν σοβαρές δυσλειτουργίες, ιδίως στο ΕΣΥ.
«Η εξάπλωση του κορωνοϊού και η επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα” επιβάλλουν την εντατικοποίηση των μέτρων για την προστασία του προσωπικού των δομών υγείας, αλλά και των χρηστών των υπηρεσιών τους. Δεν νοείται όσοι προσέρχονται στις δομές υγείας, προκειμένου να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίες για την πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας να εκτίθενται στον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού λόγω ανεμβολίαστου προσωπικού», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κοντοζαμάνης
Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, προβλέφθηκε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό όλου του προσωπικού των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές. Στους λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχεται τη σοβαρή αλλεργική αντίδραση/αναφυλαξία καθώς επίσης και τη διενέργεια χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπείας ειδικού νοσήματος κατά περίπτωση.