Καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και αρκετά είδη σουπερμάρκετ έχουν ήδη ανατιμηθεί όμως αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο – Σταϊκούρας: Παγκόσμιο το φαινόμενο – Γεωργιάδης: Δεν θα είναι διαρκές το κύμα ανατιμήσεων
Καταιγίδα ανατιμήσεων τρομάζει καταναλωτές και επιχειρήσεις ενώ ήδη μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες αποτελούν εκρηκτικό κοκτέιλ. Καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και αρκετά είδη σουπερμάρκετ έχουν ήδη ανατιμηθεί όμως αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις εντός του Σεπτεμβρίου, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.
«Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, η εισαγόμενη ακρίβεια βλάπτει σοβαρά αγορά και καταναλωτές.
Οι ανατιμήσεις πηγάζουν κυρίως από το κόστος των πρώτων υλών, λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας στις μεγάλες παραγωγικές χώρες, την αύξηση της ζήτησης από την Ασία και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων παγκοσμίως. Σημαντικός παράγοντας είναι βεβαίως και η ετήσια αύξηση των ναύλων μεταφοράς container από 350% έως και 485%.
Σύμφωνα με το Γραφείο Έρευνας Αγοράς IRI και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στις τιμές φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικά σε 10 κατηγορίες τροφίμων, καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2020, αύξηση 4,6%. Πρώτοι στη λίστα των ανατιμήσεων είναι οι “εισαγόμενοι κωδικοί” βιομηχανικών ειδών, με 9,3%. Έχουμε μεγάλες αυξήσεις στη τιμή του φυσικού αερίου, 80%, του πετρελαίου, 40%, την ηλεκτρική ενέργεια, 30%, τις πρώτες ύλες, ακόμα και στον καφέ, 60%, ενώ ακολουθούν τα εγχώρια προϊόντα και κυρίως τρόφιμα, όπως αρνί και κατσίκι 13%, οπωροκηπευτικά 8%, νωπά ψάρια 7%, φρούτα 5%, τυριά και λάδι 3%.
Το ανησυχητικό είναι πως πολλά ακόμη προϊόντα από το «καλάθι της νοικοκυράς» ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το «ράλι τιμών», που καταγράφεται εδώ και 20 εβδομάδες, δεδομένου ότι οι αντοχές των προμηθευτών για απορρόφηση του επιπλέον κόστους που υφίστανται είναι περιορισμένες. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο, οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους προσπαθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να συγκρατήσουν τις τιμές και να αποτρέψουν οποιαδήποτε μετακύλιση στον τελικό καταναλωτή, αφού γνωρίζουν ότι οι αυξήσεις θα περιορίσουν τον όγκο πωλήσεων τους.