Ανατιμήσεις στο κρέας, στα οπωροκηπευτικά, στα παραδοσιακά γλυκίσματα, ακόμα και στο ψωμί.
Οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, που «κρύβουν» αυξήσεις 40%. Αναμφίβολα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για κεραυνό εν αιθρία, καθώς αφενός η κούρσα του σιταριού που έχει ανέβει γύρω στο 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο αφετέρου οι ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, ετοιμάζονται για ανατιμήσεις γύρω στο 20%, δηλαδή γύρω στο 1,10 ευρώ. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς το αυξημένο κόστος για ηλιέλαιο και ελαιόλαδο, για μαργαρίνες και βούτυρα, για ζάχαρη και κακάο και πάνω απ’ όλα για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέηκ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.
«Φωτιά» και οι ανατιμήσεις στα κρέατα
Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα είδη φούρνου που παίρνουν «φωτιά». Ήδη, τα συνοικιακά κρεοπωλεία ανέβασαν τις τιμές στο χοιρινό κρέας πάνω από 30%, ενώ αν ανατρέξει κανείς στις χονδρικές τιμές της Κεντρικής Αγοράς, θα διαπιστώσει ότι τα αρνάκια πωλούνται από 6,50 ευρώ ως 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι το εύρος τιμών ήταν 5,30- 5,80 ευρώ. Επίσης, τα κατσικάκια πωλούνται ως και 7,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 6 ευρώ το κιλό. Άνθρωποι της αγοράς προειδοποιούν, μάλιστα, ότι φέτος θα υπάρξουν και ελλείψεις αμνοεριφίων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τις τιμές τους, όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Ανεβαίνουν οι τιμές και στα οπωροκηπευτικά
Αυξήσεις καταγράφονται και στα οπωροκηπευτικά, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν ανεβάσει τις τιμές στο… χρηματιστήριο των λαχανικών. Τα αγγουράκια να παίρνουν τον τίτλο του… πρωταθλητή, αφού η χονδρική τιμή τους την περασμένη Πέμπτη ήταν ως 2,80 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν μόλις 0,70 ευρώ.
Σημαντικές είναι, όμως, οι αυξήσεις και στα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά, που βρίσκονται στο καθημερινό τραπέζι. Μαρούλια, κουνουπίδια, μελιτζάνες, κολοκύθια, λάχανα, πατζάρια, πιπεριές, χόρτα, έχουν πάρει τον ανήφορο.