Το αρχαίο θέατρο Λευκάδας, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της είναι το πρώτο αρχαίο θέατρο που έρχεται στο φως στα νησιά του Ιονίου. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται σε μια έκταση με ελιές, δυόμισι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, στην περιοχή Κούλμος ανάμεσα στα χωριά Καλλιγόνι και Καρυώτες. Το θέατρο είναι πάνω σε λόφο με θέα τη θάλασσα και απέναντι τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας.
Η Λευκάδα ήταν αποικία των Κορίνθιων και το θέατρο όπως αποδεικνύεται από τις ανασκαφές ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς κάλυπτε περί τα πέντε στρέμματα. Μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί η ορχήστρα με την σκηνή και τις παρόδους και φυσικά το κοίλο.
Η πρώτη διερευνητική ανασκαφή στη συγκεκριμένη περιοχή είχε γίνει στα τέλη του 19ου αιώνα, από τον Γερμανό αρχαιολόγο, Κρούγκε. Μεταξύ ορχήστρας και κοίλου είχε εντοπισθεί επίσης το αυλάκι για την απαγωγή των ομβρίων, καθώς και οι δύο πρώτες σειρές ειδωλίων, που ήταν κατασκευασμένες από ασβεστόλιθο. Τα αποτελέσματα της νέας ανασκαφής θα δείξουν πώς ακριβώς ήταν κατασκευασμένο το κοίλο του θεάτρου.
Τέλος, πέρα από την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης μελετών για την αποκατάστασή του. Βασικός στόχος είναι να αναστηλωθεί ώστε στο μέλλον να είναι επισκέψιμο.