Ο θολωτός τάφος στο Γεωργικό – Ξινονέρι Καρδίτσας, ένα από τα σπάνια ταφικά μνημεία της Μυκηναϊκής περιόδου στη Θεσσαλία που έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί, προστατεύεται και αναδεικνύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω διαρθρωτικών έργων που αποσκοπούν στη βελτίωση του χώρου και στην εύκολη πρόσβαση όλων των επισκεπτών.
Η προστασία και ανάδειξη του τάφου, ενός από τα καλύτερα διατηρημένα μυκηναϊκά μνημεία της Θεσσαλίας, προχωρά με την έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών, των εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, των μελετών για τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και της πυροπροστασίας, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος βρίσκεται στη θέση «Κούφια Ράχη», περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, και χρονολογείται γύρω στο 1400 π.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1917 και οι εντατικότερες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1997-1999. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκαν πολλοί μικροαντικείμενα, πήλινα και μεταλλικά, που υποδεικνύουν τη χρήση του χώρου ως «Ιερού των προγόνων» σε μεταγενέστερες περιόδους.
«Τα έργα προστασίας και διαμόρφωσης του τάφου συνοδεύονται από επεμβάσεις για τη στερέωση των πρανών, το φωτισμό ανάδειξης του μνημείου και των διαδρομών επισκεπτών. Με τις δρομολογούμενες επεμβάσεις, το μνημείο προστατεύεται και αναδεικνύεται και καθίσταται επισκέψιμο από όλες τις ομάδες κοινού. Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν το εσωτερικό του μνημείου και να περιηγηθούν στον περιβάλλοντα χώρο, όπου και το ενημερωτικό υλικό. Για τα άτομα με δυσκολία πρόσβασης στο εσωτερικό, προβλέπεται περιήγηση στο χώρο μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης» σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Οι προγραμματισμένες επεμβάσεις επικεντρώνονται σε δύο κύριους άξονες: τις διαδρομές των επισκεπτών και τον σχεδιασμό βοηθητικών κτισμάτων (φυλάκιο, αποθήκη, WC) για την εξυπηρέτηση του κοινού και του προσωπικού. Η κύρια διαδρομή ξεκινά από τον χώρο στάθμευσης, περνά από την κύρια είσοδο μπροστά από το φυλάκιο και συνεχίζει προς την είσοδο του τάφου, με διαμορφωμένα πλατώματα ανά διαστήματα, τα οποία ενίοτε περιλαμβάνουν χώρους στάσης και θέσεις για ενημερωτικές πινακίδες.
Για την πρόσβαση των ΑμεΑ στο εσωτερικό του τάφου, έχει επιλεγεί η υπέρβαση του αρχαίου τοίχου που φράσσει τον δρόμο, με σύγχρονη κατασκευή. Η χωροθέτηση των βοηθητικών κτισμάτων έγινε με βάση την είσοδο στο μνημείο, τη θέση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης, τις αναμενόμενες κινήσεις των επισκεπτών και την πρόσβαση των ΑμεΑ. Μέσω μιας ράμπας εξασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία τόσο στο φυλάκιο όσο και σε ξεχωριστό WC, το οποίο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Η μελέτη πυροπροστασίας για τον αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνει την εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου με πυροσβεστικές φωλιές γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, οι οποίες τροφοδοτούνται από υπόγεια δεξαμενή νερού μέσω αντλητικού πυροσβεστικού συγκροτήματος. Η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για το βοηθητικό κτήριο περιλαμβάνει συστήματα κλιματισμού, ενεργητικής πυροπροστασίας, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αντικεραυνική προστασία, εγκατάσταση ύδρευσης και αποχέτευσης – ομβρίων.