Ίδρυση συμβουλίου φοιτητών με εκλογή από ενιαίο ψηφοδέλτιο, «ελληνικό erasmus» και εκλογή των πρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα Διοικητικά Συμβούλια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας και πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Κύριοι άξονες του νομοσχεδίου, η αναβάθμιση της ποιότητας, η ενίσχυση της λειτουργικότητας, η προώθηση της σύνδεσης με την κοινωνία και ο εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ.
Ενδεικτικά θεσμοθετούνται:
- Διεπιστημονικά κοινά – διπλά προπτυχιακά μεταξύ πανεπιστημιακών Τμημάτων του ίδιου ή άλλων ΑΕΙ, εντός και εκτός Ελλάδας.
- Δυνατότητα επιλογής μαθημάτων άλλων Τμημάτων, της ίδιας ή άλλης Σχολής εντός του ίδιου ΑΕΙ, κατά τις προπτυχιακές σπουδές.
- Δυνατότητα οργάνωσης περισσοτέρων του ενός προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ανά Τμήμα, εφόσον επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές για τη λειτουργία τους.
- «Ελληνικό Erasmus»: εσωτερική κινητικότητα φοιτητών μεταξύ Ελληνικών ΑΕΙ, π.χ. ένας φοιτητής της Αρχιτεκτονικής να μπορεί να παρακολουθήσει ένα εξάμηνο στη Σχολή Καλών Τεχνών ή ένας φοιτητής Νομικής σε τμήμα Οικονομικών άλλου ΑΕΙ.
- Επαγγελματικά μεταπτυχιακά, κατόπιν συμφώνου συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, στα οποία θα μπορούν να διδάσκουν και εμπειρογνώμονες από την αγορά εργασίας.
- Βιομηχανικά διδακτορικά: Για παράδειγμα μια εταιρεία που παράγει ανεμογεννήτριες και αναζητά έναν νέο τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων της, μπορεί να συμπράξει με ένα ΑΕΙ και έναν υποψήφιο διδάκτορα προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα πάνω σε αυτό το αντικείμενο.
- Πλήρες πλαίσιο για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης.
- Θεσμοθέτηση προγραμμάτων σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor degree) τουλάχιστον ενός έτους για προπτυχιακούς φοιτητές, με απονομή διακριτού τίτλου σπουδών σε άλλο επιστημονικό πεδίο.
- Δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας με διάρκεια 7 εξάμηνων (3,5 ετών), 210 ECTS και υποχρεωτική πρακτική άσκηση.