Ο Άκης Πάνου ήταν ένας μάγος που έγραφε λαϊκά τραγούδια. Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1933 στην Αθήνα και άφησε την τελευταία του πνοή, στις 7 Απριλίου 2000 σε ηλικία 67 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.
Όλα τα τραγούδια του, είναι τραγούδια ωφέλιμα. Χρειάζεται κάποια «τρέλα», αυτό που ο Πλάτων ονομάζει «μανία των μουσών», για να γίνει πραγματικά η Τέχνη ωφέλιμη, εκφράζοντας αυτό που δεν τολμούν να εκφράσουν οι πολλοί.
Τα τραγούδια του Άκη Πάνου, ως γνήσια λαϊκά τραγούδια, είναι και βαθιά αριστοκρατικά. Είναι τραγούδια του θριάμβου και της πτώσης, του θανάτου και της ζωής. Είναι τραγούδια της αγάπης και του έρωτα, αλλά και της κοινωνικής κριτικής. Τραγούδια μαρτυρίες, όλα προσωπικά και όλα αυτοβιογραφικά.
Ο Άκης Πάνου έγραφε τα τραγούδια του ως τροβαδούρος. Δεν έγραφε μόνο τη μουσική, αλλά και τους στίχους, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης κι ο Γιώργος Μητσάκης.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Δήμητρα Σταθοπούλου. Την επιμέλεια του αφιερώματος υπογράφει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, και την επιμέλεια της ορχήστρας ο Δημήτρης Μαργιολάς.
Παίζουν οι μουσικοί:
- Δημήτρης Μαργιολάς: μπουζούκι
- Γρηγόρης Βασίλας: μπουζούκι
- Βασίλης Παπαδόπουλος: μπουζούκι
- Μιχάλης Παπαδάκης: farfisa και πιάνο
- Γιώτης Σαμαράς: κιθάρες
- Δήμος Πολυμέρης: ακορντεόν
- Πέτρος Βαρθακούρης: κοντραμπάσο
- Τάκης Βασιλείου: κρουστά
Μανώλης Μητσιάς:
Αρκεί να τον ακούσεις να τραγουδά σήμερα και αμέσως αντιλαμβάνεσαι πως ακόμη κι ο χρόνος υποκλίνεται στην αξία και στο μεγαλείο του Μανώλη Μητσιά.
Με τη στάση, τις επιλογές και τις ερμηνείες του τίμησε και τιμά όσο λίγοι το καλό ελληνικό τραγούδι.
Το 1977 ο Μανώλης Μητσιάς ηχογραφεί το «Παρών». Έναν αριστουργηματικό δίσκο με 12 τραγούδια του Άκη Πάνου. Ανάμεσά τους και ο «Τρελός» που δικαίως θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Γεράσιμος Ανδρεάτος:
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος αγαπήθηκε από τον κόσμο που τιμά το διαχρονικό ελληνικό τραγούδι. Αγαπήθηκε για το ήθος, τη σεμνότητά του αλλά και για το πώς υπηρετεί ερμηνευτικά τα τραγούδια που μας παρηγορούν, μας ανατάσσουν και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Το 2002, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ερμήνευσε στον δίσκο «Δυο αλήθειες», 16 τραγούδια του Άκη Πάνου. Μιλά με θαυμασμό και ειλικρίνεια για τον Άκη Πάνου και το έργο του: «Υπήρξε, για μένα, ο αυθεντικός λαϊκός δημιουργός. Είχε άποψη γι’ αυτό που έφτιαχνε. Στίχο, μουσική, ενορχήστρωση. Μέχρι και μπουζούκια κατασκεύαζε. Τον χαρακτηρίζω σαν ιδιοφυΐα. Ήταν ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, είχε αρχές και τις τηρούσε πάντα. Πάνω από όλα, ο Άκης Πάνου είναι ο ποιητής του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού».
Δήμητρα Σταθοπούλου:
Η Δήμητρα Σταθοπούλου είναι προικισμένη με μια φωνή ‘‘από τα παλιά’’: ευγενική, ζεστή και εκφραστική. Τραγουδά επαγγελματικά από 20 χρονών κι έχει στο βιογραφικό της πολλές συνεργασίες με κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές με πιο ξεχωριστές αυτές με τον Μίμη Πλέσσα τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τον Δημήτρη Μητροπάνο. Στα προγράμματα της, πάντα τραγουδά Άκη Πάνου.
Άκης Πάνου – Ένας Μεγάλος Δημιουργός:
«Ένας εξαιρετικά δημιουργικός κύκλος του λαϊκού τραγουδιού που άνοιξε το 1930 με τον Μάρκο Βαμβακάρη έκλεισε συμβολικά (μέχρι νεωτέρας!) με την τραγική «αναχώρηση» του Άκη Πάνου το 2000.
Ο Άκης Πάνου, μουσικός, στιχουργός, συνθέτης, οργανοποιός, χαράκτης και αφηγητής, έγραψε τα τραγούδια του και έδωσε τις μάχες του, όχι μόνο στα χρόνια της ανθοφορίας αλλά και στα χρόνια της ύφεσης. Περίπου διακόσια τραγούδια, αυτοβιογραφικά και σχολιαστικά, ερωτικά και κοινωνικά, που διαπνέονται από μία φιλοσοφία ζωής γεμάτη εμπειρίες, ρήξεις και αναζητήσεις.
Ο Άκης Πάνου δεν έγραφε κατά παραγγελίαν. Έγραφε για να εκφραστεί. Έγραφε για να στείλει μηνύματα. Έγραφε για να διεκδικήσει. Ασυμβίβαστος, επίμονος, μαχητικός, αλλιώτικος. Δεν δίστασε να συγκρουστεί με τις δυνάμεις που εξουσίαζαν τη δισκογραφία. Δεν αλώθηκε από τους πολιτικούς, ούτε ενέδωσε στους δημοσιογράφους που διαφέντευαν τη διακίνηση του καλλιτεχνικού έργου.
Αντιστάθηκε στην ευκολία και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του καλλιτέχνη. Με τεράστιο κόστος, εξοντωτικό. Φορέας της μεγάλης παράδοσης του λαϊκού πολιτισμού, αυτοδίδακτος, αλλά και μεγάλος ανανεωτής, που ενσωμάτωνε στη μουσική του τους επίγειους και υπόγειους ήχους της πόλης, με ταλέντο, πρωτοτυπία και καλαισθησία.
Αντιστάθηκε με τις προσωπικές επιλογές του και αντιπρότεινε τα τραγούδια που έγραφε με έμπνευση, πάθος, χιούμορ και ευαισθησία. «Η ζωή μου όλη», «Η πιο μεγάλη ώρα», «Ρολόι-κομπολόι», «Ασφαλώς και δεν πρέπει», «Ο τρελός», «Του κόσμου το περίγελο», «Το θολωμένο μου μυαλό», «Kαι τι δεν κάνω», «Θα κλείσω τα μάτια», «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός», «Αδιορθωαναρχί-»… Άκης Πάνου 100%.»
Ταυτότητα Εκδήλωσης