Χρειάστηκε η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων γενεών, αλλά η Ευρώπη κατάφερε επιτέλους να αρχίσει να χαλαρώνει το αδιέξοδο της γραφειοκρατίας που έχει καθυστερήσει από καιρό την ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών πάρκων.
Μέτρα όπως η δήλωση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς το εθνικό συμφέρον βοήθησαν να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζονται οι προγραμματιστές για να λάβουν εγκρίσεις για νέα αιολικά πάρκα σε ορισμένες χώρες — αν και απομένει λίγη ακόμα δουλειά.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας της περιοχής, εγκρίθηκαν περίπου 7,5 γιγαβάτ έργων πέρυσι, αύξηση 80% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το υψηλότερο από το 2016. Η Ισπανία έχει επίσης επισπεύσει την αδειοδότηση, βοηθώντας στην εκκαθάριση της ουράς.
Ωστόσο, περίπου 55 γιγαβάτ χερσαίων αιολικών πάρκων περιμένουν να επιτραπούν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης:
Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την BNEF. Αυτή είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από ό,τι αυτές οι χώρες πρόσθεσαν πέρυσι.
Ο μέσος χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει τα πέντε χρόνια, υπερδιπλάσιος του ορίου που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπίστωσε η BNEF.
Η αδειοδότηση ήταν από καιρό ένας από τους κύριους αποτρεπτικούς παράγοντες για την ταχύτερη κατασκευή χερσαίων αιολικών πάρκων.
Οι προγραμματιστές πρέπει μερικές φορές να περιμένουν τόσο πολύ ώστε οι ανεμογεννήτριες που σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν στην αρχή της διαδικασίας δεν είναι πλέον προς πώληση μέχρι να πάρουν το πράσινο φως για την κατασκευή του έργου.
Στα τέλη του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ένα πλαίσιο για τα κράτη μέλη για να επιταχύνουν την ανάπτυξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Τα μέτρα περιελάμβαναν την ταξινόμηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος», έναν χαρακτηρισμό που θα απέτρεπε μηνύσεις κατά νέων εργοστασίων που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Το μπλοκ επιδίωξε επίσης να επιταχύνει τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αυτά τα μέτρα ήταν κρίσιμα για να βοηθήσουν τη Γερμανία να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο επιτρεπόμενων έργων σε σχεδόν μια δεκαετία πέρυσι.
Άλλες αγορές όπως η Ιταλία και η Γαλλία υστερούν, διαπίστωσε η BNEF. Περαιτέρω μέτρα, όπως η ψηφιοποίηση, θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της δαπανηρής και επαχθούς πρακτικής της εκτύπωσης αιτήσεων αδειών που έχουν έκταση δεκάδες χιλιάδες σελίδες.