15.6 C
Athens
Monday, May 6, 2024
More

    Αγροδιατροφικό μοντέλο: Από τις επιδοτήσεις στην παραγωγή και στην αγορά – Οι 7 προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ

    Σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που γίνεται στα Ιωάννινα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις επτά προτεραιότητες του Υπουργείου, η υλοποίηση των οποίων είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει μετατόπιση του αγροδιατροφικού μοντέλου της χώρας μας, από τις επιδοτήσεις στην παραγωγή και στην αγορά.

    Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «οι έλληνες αγρότες περιμένουν από εμάς να είμαστε ολοένα πιο αποτελεσματικοί και ολοένα πιο άμεσοι στις αντιδράσεις μας στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αξιοποιώντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και επιλογές που προσφέρονται μέσα από τις πολιτικές της Ε.Ε. για τον πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτό κι ένα από τα ζητήματα που έθεσα στον απολογισμό για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΣ ΚΑΠ είναι η ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και της επικουρικότητας. Είναι στρατηγικό λάθος να υπάρχουν χρήματα που τα Κράτη Μέλη δεν μπορούν να απορροφήσουν, λόγω της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας εφαρμογής των προγραμμάτων».

    Κάλεσε όλο το δυναμικό του ΥΠΑΑΤ να παρακολουθεί στενά τις εξελίξει, να καταγράφει και να ιεραρχεί τις ανάγκες που υπάρχουν, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες που υπηρετούν την στρατηγική της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.

    Επανέλαβε την ανάγκη δομικής αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας, ότι πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία. «Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

    Βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, αποτελούν:

    1. η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος

    2. η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας,

    3. η εξωστρέφεια και η αύξηση της παραγωγικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση,

    4. η βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας,

    5. η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,

    6. η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές μας περιοχές, καθώς και

    7. η βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα