Οι επενδυτές της Brown Hotels αναζητούν αγοραστή για τα υπό διαχείριση και υπό ανάπτυξη ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Μεταξύ των μετόχων της αλυσίδας ξενοδοχείων που ιδρύθηκε στο Τελ Αβίβ φέρεται να επήλθε ρήξη, με αποτέλεσμα την αποεπένδυση από την ελληνική αγορά, στην οποία σχεδίαζαν να ολοκληρώσουν έργα ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Την πλειοψηφία της εταιρείας ελέγχει ο μεγαλοεπενδυτής Meni Weitzman και οι γιοι του, Nir και Tamir Weitzman (επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης GCH Group), ενώ μειοψηφικό ποσοστό έχουν οι Leon Avigad και Nitzan Perry.
Στόχος είναι τα ξενοδοχεία που έχει ανοίξει η Brown και τα ακίνητα που έχει εξαγοράσει για να λειτουργήσει να καταλήξουν σε έναν επενδυτή, ενώ έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές.
Σήμερα, η Brown έχει στο χαρτοφυλάκιό της 11 μονάδες, το Isla Brown Corinthia (πρώην Χανικιάν) στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ έχει αγοράσει δύο ακόμη ξενοδοχεία στην περιοχή, το Dave by the Βeach και Dave by the Beach Sisters – Κόρινθος.
Στην Εύβοια λειτουργούν δύο μονάδες, το Brown Beach Eretria και το Brown Beach Chalkida, ενώ η εταιρεία σάρωσε την τελευταία τριετία ακίνητα στην Ομόνοια, την οποία στόχευε να μεταμορφώσει σε Soho.
Στην κατοχή της περιήλθαν ιστορικά ξενοδοχεία όπως το πρώην Le Mirage στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο μετονόμασε σε Lighthouse και εγκαινίασε παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Dave Red ήταν το όνομα που έδωσε σε boutique ξενοδοχείο που άνοιξε στην Ομόνοια, όπου παλιότερα στεγάζονταν τα γραφεία του ΚΚΕ. Επίσης, λειτουργούν ήδη τα Brown Acropol και Villa Brown Ermou στο κέντρο της Αθήνας.
Οι Ισραηλινοί αγόρασαν επίσης το τετράστερο Museum Hotel στη Μπουμπουλίνας, το τριάστερο MyAthens Hotel στην Κεραμεικού, το Pythagorion και Kubic από τον ξενοδόχο, Γιώργο Τσακίρη.
Τα σχέδια ήθελαν τη Brown να λειτουργεί έως το τέλος της φετινής χρονιάς 20 ξενοδοχεία, επεκτεινόμενοι στα νησιά και τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, για την άνοιξη είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα του ανακαινισμένου Mr & Mrs White Resort & Spa στην Κρήτη, που θα μετονομαστεί σε Isla Brown Chania.
Με την παλιά του επωνυμία λειτούργησε μέχρι την προηγούμενη σεζόν το Akron Seascape Resort.
Αργότερα θα άνοιγε το ανακαινισμένο Ελπίς στο Λουτράκι και το κλειστό μέχρι σήμερα Loutraki Palace.
Πιστοί, τουλάχιστον μέχρι πρότινος στην αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, σχεδίαζαν τα εγκαίνια του Brown Spices στην οδό Ευριπίδου, το Sans Rival στη Λιοσίων, το Lycourgou με 220 δωμάτια στο κέντρο της Αθήνας.
Στην αθηναϊκή ριβιέρα δεν έχουν παρουσία, αλλά έχουν αγοράσει εγκαταλελειμμένη μονάδα στην Πούντα Ζέζα για να τη μεταμορφώσουν σε Isla Brown Sounio με 180 δωμάτια, spa και συνεδριακό κέντρο.
Στην τελευταία του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Leon Avigad ανέφερε πως το 2024 θα τεθούν σε λειτουργία τα δύο ξενοδοχεία της Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη, με την εταιρεία να δίνει ζωή σε τρία ιστορικά κτίρια, το διατηρητέο πρώην ξενοδοχείο «Βιέννη», στην οδό Εγνατία 2-4, χτισμένο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, και τα δύο κτίρια της καπναποθήκης «Σακκά-Μιχαηλίδη» στα Λαδάδικα.
Η Brown μαζί με το family office του Θανάση Λασκαρίδη και το SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη αναδείχτηκε τον Σεπτέμβριο προτιμητέος επενδυτής για 72 ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου της Intrum.
Το επενδυτικό πλάνο της Brown Hotels για την ερχόμενη τριετία περιλαμβάνει συνολικά 42 ξενοδοχεία και resorts, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής και ανάπτυξης.
«Όταν αποφασίσαμε να επενδύσουμε στη χώρα σας, η Ελλάδα είχε βγει από μια δύσκολη δεκαετία.
Εμείς όμως πιστέψαμε ότι αυτή ήταν η ώρα. Αγοράσαμε πολλά ακίνητα γύρω από την Ομόνοια, που τότε θεωρούνταν επικίνδυνη περιοχή.
Τότε εξελέγη μια νέα κυβέρνηση που θέλει να προωθήσει τον τουρισμό, που είναι το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Ακόμη και οι υπουργοί στην αρχή δεν πίστευαν αυτό που κάναμε, κάναμε μια πραγματική επανάσταση σε πολλούς τομείς στους οποίους κανείς δεν επένδυσε», είχε πει ελληνοισραηλινό συνέδριο που διοργανώθηκε το καλοκαίρι στην Κορινθία ο Meni Weitzman.
«Υπάρχει, βέβαια, αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά εμείς έχουμε βάλει στόχο και θέλουμε να ξανακάνουμε την Ομόνοια σύμβολο, όπως ήταν κάποτε.
Να γυρίσουμε την περιοχή στην προηγούμενη κατάστασή της, όπως πρέπει για μία κεντρική πλατείας της πόλης, όπως ήταν κάποτε γνωστή.
Παραδοσιακά η Αθήνα ήταν σταθμός διέλευσης προς τα νησιά και τώρα 40 λεπτά μακριά από την πρωτεύουσα υπάρχουν ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας και εξαιρετικά θέρετρα, και αυτό έχει δώσει στους επενδυτές πίστη ότι πρέπει να προχωρήσουν», έλεγε, φέρνοντας και ως παράδειγμα το Λουτράκι, «που παλιά ήταν σαν τη Μύκονο.
Θέλουμε να φέρουμε στο Λουτράκι την παλιά του λάμψη και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανάπλασή του.
Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στην Εύβοια, στην Ομόνοια, γενικά σε περιοχές της Ελλάδας που η γη είναι φθηνότερη».