15.9 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Αφρική: Η Ζάμπια φωτεινό παράδειγμα αλλά επείγουν οι αναδιαρθρώσεις χρέους

    Η Αφρική χρειάζεται ταχύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους, ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και περίπου 25 δισ. δολάρια για το Ταμείο Ανάπτυξης της Αφρικής για να αποφύγει μια χαμένη δεκαετία, δήλωσε ο επικεφαλής της αναπτυξιακής της τράπεζας.

    Η ήπειρος υπέφερε από «μακρά δημοσιονομική πανδημία» και ο κόσμος δεν έκανε αρκετά για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα τιμωρητικά χρόνια της πανδημίας και των παγκόσμιων αυξήσεων  επιτοκίων, που είχαν οδηγήσει αρκετές χώρες σε χρεοκοπία, δήλωσε ο Ακίν Αντεσίνα, σύμφωνα με το Reuters.

    «Το κοινό πλαίσιο της G20, το οποίο είναι η διμερής και πολυμερής οδός για να γίνει (η αναδιάρθρωση του χρέους), πρέπει να λειτουργήσει ταχύτερα για την Αφρική», δήλωσε ο Αντεσίνα και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μια χαμένη δεκαετία».

    Ο Αντεσίνα ζήτησε επίσης την αναπλήρωση κατά 25 δισ. δολάρια του Αφρικανικού Ταμείου Ανάπτυξης, του παραχωρητικού βραχίονα της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης που δανείζει ευάλωτες χώρες.

    Κατά την τελευταία αναπλήρωση δεσμεύτηκαν 8,9 δισ. δολάρια για τον κύκλο χρηματοδότησης 2023-2025, τον μεγαλύτερο στην ιστορία του.

    Η Ζάμπια έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του χρέους της βάσει του κοινού πλαισίου που ανέπτυξε η G20 για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να επαναδιαπραγματευτούν το μη βιώσιμο χρέος τους με όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία επέκτεινε σε σημαντικό βαθμό τα δάνειά της προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο την τελευταία δεκαετία.

    Όμως η διαδικασία για την Ζάμπια διήρκεσε σχεδόν τέσσερα επώδυνα χρόνια, τα οποία οι ηγέτες της και άλλοι δήλωσαν ότι ήταν πολλά. Η Γκάνα και η Αιθιοπία βρίσκονται επίσης σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών και ο Αντεσίνα δήλωσε ότι 22 αφρικανικές χώρες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αθετήσουν τις πληρωμές του χρέους τους, προβλέποντας ότι οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους θα φθάσουν τα 74 δισ. δολάρια φέτος, από 17 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

    «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους έχει μειωθεί», είπε, προσθέτοντας: «Δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη με επιτόκια αγοράς. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το παγκόσμιο σύστημα χρηματοδότησης θα προσφέρει περισσότερα για την Αφρική και να αποφύγουμε τις οικονομικές αποκλίσεις που προκύπτουν λόγω της αργής οικονομικής ανάκαμψης στην Αφρική από τον κορονοϊό».

    Ο Αντεσίνα δήλωσε στο Reuters ότι το κοινό πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει ταχύτερη συγκρότηση των πιστωτικών επιτροπών και ότι η Λέσχη των Παρισίων, η παραδοσιακή ομάδα κυρίως δυτικών κυβερνήσεων οι οποίες συνάπτουν δανειακές συμβάσεις με χώρες της Αφρικής, πρέπει να διευρυνθεί μόνιμα.

    «Η Λέσχη των Παρισίων αφορούσε αποκλειστικά όσους δάνειζαν με ευνοϊκές ρυθμίσεις. Αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκτασή του είναι σημαντική «γιατί θα σας επιτρέψει να φτάσετε σε ταχύτερο διάλογο και σε λύση». Το 2010, το 57% του χρέους της Αφρικής προερχόταν από χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, ποσοστό που ανέρχεται τώρα στο περίπου 25%, ενώ το ποσοστό από άλλους εμπορικούς δανειστές και ομόλογα έχει αυξηθεί από 17% σε 55%.

    Πηγή: Reuters

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα