21.2 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    Αφερέγγυες επιχειρήσεις: Νέα επιτάχυνση των πτωχεύσεων το 2024 προβλέπει η Allianz

    Ταχεία άνοδο των αφερέγγυων επιχειρήσεων καταγράφηκε το 2023, ενώ και για το 2024 οι προβλέψεις δεν είναι θετικές καθώς τα καταγεγραμμένα στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά ξεκίνησε ήδη με ποσοστά πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες.

    Της Πέπης Οικονομάκη

    Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Allianz, τρεις στις τέσσερις χώρες παρουσίασε αύξηση στον αριθμό των αφερέγγυων επιχειρήσεων το 2023, και μάλιστα η πλειονότητα αυτών σε διψήφιο ποσοστό.  Συγκεντρωτικά, η μέση αύξηση επιχειρηματικής αφερεγγυότητας  επιταχύνθηκε από +23% το 2022 σε +29% το 2023, ποσοστό που καταδεικνύει την ταχύτερη δυναμική που έχει παρατηρηθεί από το 2009 (+33%).

    Εξαίρεση αποτελούν οι αναδυόμενες αγορές, ιδίως στις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και Νότια Αφρική), οι οποίες αντιπροσωπεύουν το αξιοσημείωτο μερίδιο του30% στο παγκόσμιο ΑΕΠ  και 38% στον παγκόσμιο δείκτη αφερεγγυότητας.

    Αριθμός πτωχεύσεων για το οικονομικό έτος 2023 – Ετήσια μεταβολή σε % και σύγκριση με το μέσο επίπεδο της περιόδου 2016-19,σε επιλεγμένες χώρες

    Η Δυτική Ευρώπη παρέμεινε βασικός συντελεστής της παγκόσμιας ανόδου.  Η Βόρεια Αμερική ενίσχυσε επίσης το ποσοστό.  Αντίθετα, ο παρατεταμένα χαμηλός αριθμός αφερέγγυων επιχειρήσεων στην Κίνα αντιστάθμισε την αύξηση των πτωχεύσεων που παρατηρήθηκε στις περισσότερες άλλες ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία).

    2023 Πτωχεύσεις επιχειρήσεων – Ετήσιες μεταβολές σε %

    Επιτάχυνση των πτωχεύσεων το 2024

    Οι αναλυτές της Allianz αναμένουν  νέα επιτάχυνση των παγκόσμιων πτωχεύσεων επιχειρήσεων το 2024 (+9% σε ετήσια βάση), προτού παρατηρηθεί μια σταθεροποίηση, το 2025. Τέσσερις στις πέντε χώρες θα δουν αύξηση της επιχειρηματικής αφερεγγυότητας μέσα στο 2024 (+12% ετησίως κατά μέσο όρο), με τη μεγαλύτερη αύξηση πιθανόν να παρατηρηθεί στις ΗΠΑ (+28% σε ετήσια βάση), την Ισπανία (+28%) και τις Κάτω Χώρες (+31%). 

    Η αύξηση θα ωθήσει δύο στις τρεις χώρες πάνω από τον προ της πανδημίας αριθμό αφερεγγυότητας το 2024.

    Παγκόσμιοι και περιφερειακοί δείκτες αφερεγγυότητας, ετήσια μεταβολή σε %

    Αντιστροφή το 2025 για όσες επιχειρήσεις αντέξουν τις προκλήσεις

    Το 2025, ωστόσο, αναμένεται σταθεροποίηση του παγκόσμιου δείκτη αφερεγγυότητας, με την πλειοψηφία των  χωρών να σημειώνει αντιστροφή της τάσης (-9% σε ετήσια βάση) και με τις ευρωπαϊκές χώρες να σημειώνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

    2024-2025 Αναμενόμενος αριθμός πτωχεύσεων σε επιλεγμένες οικονομίες

    Η Allianz συνοψίζει τις κύριες προκλήσεις του 2024 για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, ιδίως στην Ευρώπη ως εξής:

    • Συμπίεση της κερδοφορίας: Πριν επωφεληθούν από την παγκόσμια ανάκαμψη που διαφαίνεται για το 2025, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης.
    • Αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών γεγονότων και εκλογών. Οι χώρες που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ έχουν εκλογικές αναμετρήσεις τους επόμενους μήνες, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια, δυσχεραίνοντας τις επιχειρήσεις να κάνουν ακριβείς προβλέψεις και επιχειρηματικά σχέδια.
    • Προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλο κόστος δανεισμού με τον αριθμό των εύθραυστων επιχειρήσεων να παραμένει αξιοσημείωτος σε Ηνωμένο Βασίλειο (15%), Γαλλία (14%), Ιταλία (9%) και Γερμανία (7%). Η επιτάχυνση της μεταπανδημικής

    δημιουργίας επιχειρήσεων είναι πιθανό να ωθήσει προς τα πάνω τη “φυσική” ανάπτυξη των αφερέγγυων επιχειρήσεων το 2024. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η εγγραφή νέων επιχειρήσεων αποδείχθηκε κατά +14% υψηλότερη μεταξύ 2021 -2023, σε σύγκριση με την περίοδο 2016 – 2019. Για τις επιχειρήσεις αυτές, θα είναι η πρώτη “πραγματική” δοκιμασία ανθεκτικότητας, ιδίως στις χώρες όπου δημιουργήθηκαν οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις, όπως σε  Γαλλία (+47%), Κάτω Χώρες (+28%) και Βέλγιο (+14%).

    • Κίνδυνοι ανά τομέα. Οι τομείς και οι επιχειρήσεις που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους της ασθενέστερης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζήτησης και της παρατεταμένης υψηλού κόστους χρηματοδότησης είναι εκείνοι που βασίζονται σε μεταποίηση και λιανικό εμπόριο μη απαραίτητων αγαθών, ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουρισμό και άλλες δραστηριότητες αναψυχής και εκείνες που απαιτούν έντονη εργασία όπως οι κατασκευές, οι οδικές μεταφορές, η υγειονομική περίθαλψη κα. Οι κατασκευές και τα ακίνητα, τα οποία έχουν ήδη σημειώσει αξιοσημείωτα άλματα στην Ευρώπη και στην Ασία το 2023, θα ενισχύσουν τον αριθμό των αφερέγγυων επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο, λόγω της κυκλικής ύφεσης αλλά και  για δημογραφικούς λόγους. Και μόνο η συνέχιση των πιο πρόσφατων ρυθμών θα σήμαινε ότι πάνω από 16.000 επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν στη Γαλλία, πάνω από 7.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν 4.000 στη Γερμανία και 2.000 στην Ιταλία.
    Αφερεγγυότητα στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων, Γερμανία (DE), Γαλλία (FR), Ιταλία (IT) και Ηνωμένο Βασίλειο

    Δείτε ολόκληρη την έρευνα της Allianz ΕΔΩ

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα