Ανησυχώ φοβάμαι και σκέφτομαι ότι αυτό που ξεκίνησε είναι μόνο μια αρχή μια νέας κρίσης όχι μόνο στην υγεία με έναν αόρατο εχθρό αλλά και στην οικονομία που εκεί είναι 100% αόρατος εχθρός.
Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχει λίπος για να κρατήσει έστω και τρεις ή τέσσερις μήνες κάτι το οποίο θα παραμείνει ανενεργό και έχει κάνει ή θα κάνει παύση εργασιών. Τζίρος δεν θα υπάρχει όπως σε κάποιες των περιπτώσεων στην περίοδο της κρίσης .
Συμπέρασμα, μετά από λιγότερο από μήνα, οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην αναπτυσσόμενη επιχειρηματικότητα της χώρας από την έξαρση της πανδημίας του Κορωνοϊού, αναφορικά με την πορεία των πωλήσεων και της απασχόλησης, την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την ικανότητα προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα, λυπάμαι αλλά είναι χτύπημα που ενδεχομένως να αφήσει παράπλευρες απώλειες δεκαπλάσιες της κρίσης των μνημονίων και ίσως πενταπλάσιες των capital controls μπορεί τριπλάσιες από την περίοδο 2009 – 2019 την μαύρη και δύσκολη για την οικονομία δεκαετία σε μόλις μόνο λίγους μήνες.
Οι ασαφής οδηγίες και εξαγγελίες δεν είναι ακόμα συγκεκριμένες σε ότι αφορά την υποστήριξη στις επιχειρήσεις . Οι επιχειρηματίες είναι σε βαθύ προβληματισμό και όχι αναίτια. Δεν ξέρω αν αυτή η κυβέρνηση, έχει και η ίδια κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος …
Έγινε μια έρευνα, αυτές τις λίγες ημέρες που ζούμε όλο αυτό , που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και συμμετείχε δείγμα 100 ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν τζίρο έως 80 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 100%.
Η έρευνα έδειξε ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την εξάπλωση του Κορωνοϊού (COVID-19) στη χώρα μας, το 60% των επιχειρήσεων έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων, η οποία υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς, επιβάρυνση που ενδέχεται να αγγίξει το 50% των εσόδων τους.
Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχονται και στην κερδοφορία τους, ως απόρροια της απώλειας καναλιών πωλήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εστιατόρια, ενώ έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το 70% των εταιρειών ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες που προμηθεύονται από το εξωτερικό, εισαγωγές καθοριστικές για την ομαλή λειτουργία τους.
Όσον αφορά την πορεία της απασχόλησης, το 30% των εταιρειών πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει έως και το 25%, ενώ το 5% των εταιρειών αναμένει μείωση του προσωπικού έως και 50%. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το 65% των ερωτηθέντων δεν προγραμματίζει προς το παρόν καμία διαδικασία περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού.
Αναφορικά με τη διάρκεια των επιπτώσεων της παρούσας κρίσης στην αγορά, οι προβλέψεις των επιχειρηματιών διίστανται καθώς τέσσερις στους δέκα (4/10) επιχειρηματίες θεωρούν ότι η κρίση θα σταματήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες και ότι θα ακολουθήσει μια γρήγορη ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, τέσσερις στους δέκα (4/10) θεωρούν ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει έως και το τέλος του 2020.
Απείκασμα , η κρίση που θα προκληθεί θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα κληθούν να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες τους. Οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν τόσο κεφάλαια και κρατική υποστήριξη, όσο και στρατηγικές συμμαχίες.
Ένα στοίχημα το οποίο δεν μπορεί να το βάλεις γιατί δεν θα έχεις αντίπαλο .Το σημαντικότερο όλων είναι οι προσδοκίες ενός ιδιαίτερα δυναμικού τμήματος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, να μην πληγεί ανεπανόρθωτα από μια παροδική κρίση.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είδους υποστήριξη θα αναζητήσουν οι μικρομεσαίες εταιρείες της χώρας μας ώστε να διατηρηθούν ή να επιστρέψουν γρήγορα ξανά στην ανάπτυξη. Είναι ακόμα πιο σημαντικό οι λύσεις να μην είναι πρόχειρες και να είναι σε συνεργασία με τους κλάδους των επιχειρήσεων που μόνο αυτοί ξέρουν γιατί έχουν την πρότερη εμπειρία της μεγάλης κρίσης.
Βίκυ Παπαλουκά