Μπορεί σήμερα ο NASDAQ Composite να είναι ο δείκτης περισσότερων από 3.000 κοινών μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο και να αποτελεί τον πιο δημοφιλή δείκτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τον Dow Jones και τον S&P 500, όμως το 1971 που ιδρύθηκε, μια μέρα σαν σήμερα, στις 8 Φεβρουαρίου, αφορούσε μόλις 50 εταιρείες.
Ιδρύθηκε από το National Association of Securities Dealers (NASDA) και το όνομά του ήταν το ακρωνύμιο για την επωνυμία National Association of Securities Dealers Automated Quotations.
Το Nasdaq ήταν το πρώτο πλήρως ηλεκτρονικό χρηματιστήριο στον κόσμο, γεγονός που το βοήθησε να προσελκύσει νέες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Apple, η Dell και η Oracle. Ο σύνθετος δείκτης ξεκίνησε με 50 εταιρείες και αρχική τιμή τις 100 μονάδες, με τον αριθμό των εταιρειών να αυξάνεται σήμερα σε πάνω από 3.000 και τον δείκτη να ξεπερνά σήμερα τις 15.000 μονάδες.
Το νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα του Nasdaq στόχευε να βελτιώσει τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν τα χρηματιστήρια για σχεδόν έναν αιώνα. Παραδοσιακά, τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο απαιτούσαν την φυσική παρουσία των χρηματιστών σε έναν χώρο, όπου συναντιούνταν και διαπραγματεύονταν τις τιμές για τους dealers που εκπροσωπούσαν.
Όμως, με τη γέννηση του Nasdaq, ένα δίκτυο υπολογιστών μπορούσε να μεταδώσει τιμές bid και ask για πάνω από 2.400 μετοχές, σε real time. Αυτό, πρακτικά, καταργούσε την ανάγκη του floor αλλά και μείωνε τη διαφορά ανάμεσα στο bid και στο ask.
Τη δεκαετία του 1990, η αλματώδης ανάπτυξη του ίντερνετ προκάλεσε ένα bull market για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου που έφερε το χρηματιστήριο Nasdaq στην πρώτη γραμμή των χρηματοοικονομικών εξελίξεων.
Έχοντας παρουσιαστεί ως «το χρηματιστήριο για τα επόμενα 100 χρόνια», το Nasdaq έγινε το πρώτο χρηματιστήριο που απέκτησε τη δική του ιστοσελίδα, το 1996.
Με το τεχνολογικό προφίλ του, έγινε το χρηματιστήριο που προτιμούσαν πολλές εταιρείες του ίντερνετ. Αλλά και οι επενδυτές έσπευδαν να ποντάρουν επιθετικά σε κάθε εταιρεία που είχε είτε την κατάληξη «.com» ή λέξεις όπως «cyber», «tech» και «net» στον τίτλο της. Επιχειρήσεις χωρίς τον τζίρο ή το business plan που να δικαιολογεί τον ενθουσιασμό αυτό, γίνονταν ανάρπαστες ανάμεσα στους επενδυτές.
Τον Ιούλιο του 1995, ο δείκτης ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 1.000 μονάδες.
Και μετά, η φούσκα των dot-com, όπως ονομάστηκε, έσκασε. Τα επόμενα δύο χρόνια, ο δείκτης Nasdaq έχασε το 80% της αξίας του, πιάνοντας «πάτο» το 2002. Θα χρειαζόταν να περάσουν 15 χρόνια για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.