Όπως τόνισε η Παγκόσμια Τράπεζα, όποιος δεν έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει 2 ευρώ την ημέρα (ή 2,15 δολάρια Η.Π.Α.) βρίσκεται σε ακραία κατάσταση φτώχειας.
Από τη στιγμή που η Παγκόσμια Τράπεζα άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 1990, ο αριθμός ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια έχει μειωθεί σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά, αλλά πλέον έχει επιστρέψει περίπου στα προ-πανδημικά επίπεδα. 690 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται πλέον σε αυτήν την κατάσταση. Η επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα, χρειάστηκε τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας.
Στις χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα, η φτώχεια είχε αρχίσει να μειώνεται από το 2020 λόγω των εκτεταμένων προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας. Αντίθετα, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, καθώς και σε αυτές όπου υπάρχουν συγκρούσεις ή αστάθεια. Σε αυτές τις χώρες, τα ποσοστά φτώχιας παραμένουν υψηλά, και σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακραία φτώχεια αυξάνεται.
Το όριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη φτώχια έχει τεθεί με βάσει την υπόθεση ότι ένα άτομο χρειάζεται 2.100 θερμίδες την ημέρα.
Αν και με αργούς ρυθμούς, η φτώχεια θα συνεχίσει να μειώνεται, αρκεί να μην έρθει στο προσκήνιο μια νέα πανδημία.