17.9 C
Athens
Sunday, May 5, 2024
More

    6 Φεβρουαρίου 1976: Lockheed – Το μεγαλύτερο διεθνές πολιτικό και επιχειρηματικό σκάνδαλο δωροδοκίας

    Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου 1976, αποκαλύπτεται ότι η αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία «Λόκχιντ» είχε διαθέσει τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες ξένων αξιωματούχων κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης πώλησης των αεροσκαφών της.

    Της Πέπης Οικονομάκη

    Θεωρείται το μεγαλύτερο διεθνές πολιτικό και επιχειρηματικό σκάνδαλο και έμεινε στην ιστορία ως “η συμφωνία του αιώνα”. Το σκάνδαλο άγγιξε την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Ιταλία και το Μεξικό αλλά και την Ελλάδα.

    Πορτρέτο της εκκλησίας Frank
    Frank Church, Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αϊντάχο

    Στις 6 Φεβρουαρίου 1976, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ από το Άινταχο και υποψήφιος για την προεδρία Φρανκ Τσερτς, ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους ότι η Lockheed είχε δωροδοκήσει τους αξιωματούχους μεγάλων ευρωπαϊκών κοινοπραξιών, κόμματα και υπουργούς παγκοσμίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι χρόνων για την προώθηση των αεροσκαφών της.

    Ιδιαίτερη μνεία όμως έκανε στη χρηματοδότηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Kakuei Tanaka, που “τσέπωσε” περίπου 12,6 εκατομμύρια προκειμένου να “σπρώξει” την πώληση αεροσκαφών Lockheed αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην υπ’ αριθμόν δύο αεροπορική εταιρεία της Ιαπωνίας, την All Nippon Airways, και στο Υπουργείο Άμυνας. Στη δεκαετία του ’70, τα αεροσκάφη της εταιρείας ήταν αουτσάιντερ σε σύγκριση με το DC-10 και το 747 της Boeing.

    Νοσταλγία για τον πραγματιστικό συντηρητισμό του Tanaka Kakuei
    O Kakuei Tanaka πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

    7 εκατομμύρια δολάρια από το ποσό αυτό, είχαν συσκευαστεί σε χαρτόκουτα και είχαν περάσει με μυστικό πράκτορα. Το Rokkiedo jiken (“περιστατικό Lockheed”) έγινε το “Watergate” της Ιαπωνίας. Ο κατάλογος των αξιωματούχων που δωροδοκήθηκαν  περιελάμβανε, εκτός από τον πρωθυπουργό Kakuei Tanaka που οδηγήθηκε σε παραίτηση, τους υπουργούς βιομηχανίας και μεταφορών, τον πρόεδρο της ειδικής επιτροπής αεροπορίας και πρώην υφυπουργούς μεταφορών. Επιπλέον, η Lockheed έδωσε μίζα 50.000 δολαρίων στον πρόεδρο της All Nippon Airways για κάθε αεροπλάνο που αγόραζε.

    Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιαπωνίας δεν επλήγησαν αισθητά, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ αποφάσισε να κρατήσει τα βασικά αρχεία της υπόθεσης σφραγισμένα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, αντί να αφήσει τη δημοσιοποίησή τους να βλάψει τα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

    Το 1985,η Lockheed αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης λόγω της καθυστέρησης των καταθέσεων από τους πελάτες, αφού η Επιτροπή του Προέδρου για το Οργανωμένο Έγκλημα συνέδεσε δημοσίως την εταιρεία με άτομα που ξέπλεναν χρήματα.

    Τον Οκτώβριο του 1983, ο ίδιος ο Τανάκα καταδικάστηκε στην Ιαπωνία για την αποδοχή τουλάχιστον 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων για να οργανώσει την αγορά του TriStar της Lockheed από την All nippon Airways σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και διατάχθηκε να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το ποσό που έλαβε ως δωροδοκία. Ωστόσο, μέχρι να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το 1985, ο Τανάκα παρέμεινε ο ισχυρότερος άνθρωπος στην Ιαπωνία.

    Πώς εμπλέκονται Τουρκία και Ελλάδα

    Η εταιρεία πολεμικών αεροσκαφών Λόκχιντ είχε μοιράσει εκατομμύρια δολάρια σε «λαδώματα» κυρίως σε Ιαπωνία, Ολλανδία, Τουρκία και Βέλγιο.

    Η μοναδική χώρα που ξεπέρασε αβρόχοις ποσί το σκάνδαλο Λόκχιντ, ήταν η Τουρκία. Ο φάκελος Λόκχιντ «κάηκε», είπε ο Φαρούκ Σουκάν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντεμιρέλ το 1979.

    Με το σκάνδαλο Λόκχιντ και την εμπλοκή Έλληνα στρατηγού της χούντας ασχολείται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” την 16η Φεβρουαρίου 1976.

    Στον τίτλο διαβάζουμε: “Δωροδοκήθηκε ο στρατηγός που τώρα βρίσκεται στον Κορυδαλλό – Σκάνδαλο Λόκχηντ – Χούντας”. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται: “Το σκάνδαλο της Λόκχηντ επεκτείνεται και στην Ελλάδα όπου η εταιρεία πλήρωσε για μεσιτεία 500.000 δολάρια για να προωθήσει πωλήσεις αεριωθούμενων μαχητικών της. Ένας από αυτούς που δωροδοκήθηκαν είναι σήμερα απόστρατος στρατηγός και κρατούμενος στην Ελλάδα.(σ.σ.: εννοείται στέλεχος της χούντας.) Η αποκάλυψη αυτή έγινε χθες από τον Έρνεστ Χάουζερ, πρώην εκτελεστικό στέλεχος της ‘Λόκχηντ’΄, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα ‘Αριζόνα Ρεπάμπλικ'”…

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα