Ο Αλεσάντρο Τζουζέπε Αντόνιο Αναστάζιο Βόλτα (Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta) γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1745 στο Κόμο της Λομβαρδίας και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της περιοχής.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του είχε προβληματίσει τους γονείς του καθώς μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, δε μιλούσε… Μάλιστα, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο μικρός Αλεσάντρο μάλλον παρουσίαζε διανοητικά προβλήματα. Από την ηλικία των επτά όμως, άρχισε να προσπερνά τα υπόλοιπα παιδιά σε μαθητικές επιδόσεις.
Οι γονείς του τον έστειλαν σε χριστιανικό σχολείο με σκοπό να γίνει δικηγόρος, αλλά εκείνος προτίμησε να ασχοληθεί με την ηλεκτρολογία. Πολύ νέος δημοσίευσε την πρώτη του πραγματεία πάνω στη «λουγδουνική λάγηνο», ένα νέο βελτιωμένο τύπο ηλεκτροσκοπίου. Το επίτευγμα αυτό του χάρισε τον τίτλο του καθηγητή φυσικής στη γενέτειρά του (1774), αλλά και τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.
Η επόμενη επινόησή του ήταν το ηλεκτροφόρο (1775), δηλαδή δύο μεταλλικές πλάκες, η μία από εβονίτη και η άλλη με μονωτική λαβή, που αλληλοφορτίζονταν θετικά και αρνητικά και είχαν τη δυνατότητα να παράγουν στατικό ηλεκτρισμό. Ήταν η πρώτη μορφή μπαταρίας. Ακολούθησαν η ανακάλυψη της χημικής ένωσης του μεθανίου και οι εφευρέσεις του ευδιόμετρου (συσκευή που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των αερίων, που παίρνουν μέρος σε μία χημική αντίδραση και για την ογκομετρική ανάλυση διάφορων αερίων μειγμάτων), του «ηλεκτρικού πιστολιού» (πειραματικό όργανο που προκαλούσε την έκρηξη ενός αερίου με ηλεκτρικό σπινθήρα) και της άσβεστης λυχνίας υδρογόνου. Το 1779 κατέλαβε την έδρα της φυσικής στο πανεπιστήμιο της Παβίας.
Αργότερα, μαζί με τους Γάλλους επιστήμονες Αντουάν Λαβουαζιέ (1743-1794) και Πιερ Λαπλάς (1749-1827), συμμετείχε σε πειράματα για τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό, ενώ με τον συμπατριώτη του γιατρό και φυσικό Λουίτζι Γκαλβάνι (1737-1798) πειραματίστηκε πάνω στον ζωικό ηλεκτρισμό.
Τον επόμενο χρόνο έκανε πειράματα μπροστά στον Μέγα Ναπολέοντα που, ενθουσιασμένος του χάρισε τον τίτλο του κόμητα και τον ανακήρυξε ισόβιο γερουσιαστή στο βασίλειο της Λομβαρδίας.
Η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε σαν ένας σημαντικός σταθμός στη μελέτη του ηλεκτρισμού, γιατί με αυτήν πέτυχαν να παράγουν ηλεκτρισμό χωρίς τριβή. Αποτελείται από μικρούς δίσκους χαλκού και ψευδάργυρου τον ένα πάνω στον άλλο, ώστε να σχηματίζουν στήλη, που χωρίζονται μεταξύ τους από υφασμάτινους δίσκους ποτισμένους με θειικό οξύ.
Τη στήλη αυτή την στερέωναν τρεις γυάλινες ράβδοι και στους δυο ακριανούς δίσκους προσαρμόζονταν μικροί αγωγοί που αποτελούσαν τους πόλους της. Αν με σύρμα συνδεθούν τα δύο αυτά άκρα με μια μικρή λάμπα, η λάμπα αυτή θα ανάψει, γιατί από τα σύρματα περνά ηλεκτρικό ρεύμα. Η στήλη αυτή τελειοποιήθηκε με το πέρασμα των χρόνων και σήμερα “στήλες” ονομάζονται οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται πολύ στην καθημερινή ζωή.
Δημοσίευσε σπουδαίες μελέτες για θέματα της φυσικής και κυρίως για θέματα ηλεκτρισμού και διορίστηκε γερουσιαστής της Ιταλίας.
Ο Αλεσάντρο Βόλτα πέθανε στο Κόμο, σαν σήμερα, στις 5 Μαρτίου 1827, σε ηλικία 82 ετών. Πολύ αργότερα, το 1881, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε προς τιμήν του το όνομα Volt (βολτ) στη μονάδα τάσης του ρεύματος.