Όλοι οι γενιές του στελεχιακού δυναμικού της Κεντροδεξιάς παράταξης έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας που οργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στη Φιλοθέη.
Βρέθηκαν εκεί από σχεδόν όλους τους εν ζωή συνεργάτες του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, όπως και τους διατελέσαντες τα κατοπινά χρόνια υπουργούς στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, έως σύσσωμη την υφιστάμενη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και του υπουργικού συμβουλίου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η επέτειος, άλλωστε, της ίδρυσης τη ΝΔ ήταν μόνον η αφορμή για την εκδήλωση, η οποία στην πραγματικότητα είχε ως κύριο, αν όχι και αποκλειστικό, σκοπό να εκπέμπει μήνυμα ενότητας της Κεντροδεξιάς παράταξης.
«Πατρίδα μας η Ελλάδα, οικογένειά μας η Ευρώπη»
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι αυτή η 40χρονη ευρωπαϊκή εμπειρία μετουσιώνεται σήμερα σε ωριμότητα και δυναμισμό.
«Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά», τόνισε. «Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην από κοινού διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών, όπως και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της. Έτσι άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο στο εξής θα χρηματοδοτεί το μέλλον όλων των κρατών-μελών».
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της, υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονες της, ιδρύοντας κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον Αραβικό κόσμο, και προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως πρόσφατα με την νέα εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας.
Στεκόμενος ιδιαίτερα στην ελληνογαλλική συμφωνία σημείωσε ότι αποτελεί «έναν επίσης εθνικό στόχο που η χώρα διεκδικούσε από το 1974» και για τον οποίον είχαν εργαστεί σκληρά και οι παρόντες προκάτοχοί του Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτησε αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν. Όχι μόνο γιατί προβλέποντας μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει, αλλά και γιατί γίνεται το πρώτο θεμέλιο στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τον μόνο δρόμο για την ήπειρο μας σε ένα κόσμο που αλλάζει. Γιατί, όπως είπα και στη Βουλή, τώρα είναι η ώρα οι πραγματικοί Ευρωπαϊστές να γίνουν Ευρωπαίοι πραγματιστές».
«Τέσσερις δεκαετίες, λοιπόν, μετά την ένταξη μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί κεκτημένο αλλά και διαρκή πρόκληση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Μία τομή που δικαιώνεται αλλά και που ανανεώνεται καθημερινά, καθώς η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η πρόοδος του έθνους συμβαδίζουν πλέον στην ευρωπαϊκή λεωφόρο. Γι’ αυτό και νομίζω ότι σήμερα θα ήταν εξαιρετικά περήφανος για την δική μας ιστορική επιλογή -όπως είχε πει και ο ίδιος πολλές φορές- να είναι πατρίδα μας η Ελλάδα και οικογένεια μας η Ευρώπη».
Ατολμία στην Ε.Ε. κατελόγισε ο Κώστας Καραμανλής
Από τη μεριά του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας ότι «στις μέρες μας, παρά την ισχύ της, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, ακόμα και στρατιωτική, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στην διεθνή σκηνή». Όπως είπε, «αδυνατεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις σε σχέση με τις συγκρούσεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς ακόμα και τις αυθαιρεσίες σε κρίσιμες περιοχές της γης, ακόμα και στην γειτονιά της».
«Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει με ακόμα οξύτερο τρόπο στο μέλλον», συνέχισε. «Επέδειξε σχετική ατολμία και δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία».
«Σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το ευρωπαϊκό είναι πιο συγκρατημένο συνοδευόμενο μάλιστα από διαρκείς προειδοποιήσεις για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του μέχρι να επανακάμψουν οι δύσκαμπτοι κανόνες πειθαρχίας και λιτότητας», συμπλήρωσε: «Ακόμα και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες και γενικές αλλά και ειδικότερα προς τη χώρα μας, χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό ήταν, είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Και όπως ομολογήθηκε κατ΄ επανάληψη ελέγχεται, εκ των υστέρων βέβαια, για σοβαρά σφάλματα και στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Και τέλος, ανέφερε, «είναι αναγκαίο να επισημανθεί και να στηλιτευθεί η επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή εγείροντας αξιώσεις που προσβάλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, δι΄ έργων και λόγων, απειλεί ευθέως όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών-μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένα κράτη, μάλιστα, υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία. Δηλαδή, να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της».
«Εθνική επιτυχία η ελληνογαλλική συμφωνία»
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Οφείλει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της όχι μόνο προς όφελος των μελών της αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και τον δρόμο της προς το αύριο». Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητα εθνική επιτυχία όχι μόνο για τη σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μία συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης».
Αναφερόμενος, τέλος, στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπέρ της εθνικής ενότητας, έκανε αναφορά σε απόσπασμα ομιλίας του στις 30 Οκτωβρίου 1975 σύμφωνα με το οποίο «η ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν την μορφή της πατριδοκαπηλίας και καταλήγουν σε διχασμούς».
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης υπογράμμισε την πεποίθηση του ιδρυτή της ΝΔ ότι τα προβλήματα της Ελλάδος θα μπορούσαν να λυθούν, οριστικά και αμετάκλητα, αν η χώρα μας γινόταν πλήρες και ισότιμο μέλος της ενωμένης Ευρώπης. Ενωμένης, όμως, όχι μόνο οικονομικά και νομισματικά αλλά και πολιτικά και αμυντικά.
«Ο στόχος αυτός προφανώς έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Υπάρχουν βέβαια, σήμερα, πολλά και μεγάλα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη είναι σήμερα στην κατάσταση που γνωρίζουμε. Δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Η Ελλάδα, όμως, είναι αναμφισβήτητα πιο ασφαλής, πιο δημοκρατική και πιο πλούσια ακόμα και στη σημερινή Ευρώπη παρά έξω από αυτήν», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και αδελφός του ιδρυτή της ΝΔ Αχιλλέας Καραμανλής επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία «δεν κατόρθωσε μόνο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν και παραμένει εγγυητής της Ευρωπαϊκής πορείας». Η δύναμή μας, είπε, παραμένει η καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όπως το ήθελε ο ίδιος ο Καραμανλής.
Και δείχνοντάς το μνήμα του που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, κατέληξε: «Η παρουσία όλων σας, σήμερα, εδώ αποδεικνύει ότι ο Καραμανλής παραμένει ζωντανός στις σκέψεις και στις καρδιές μας. Και μας δεσμεύει να παραμένουμε η μεγάλη παράταξη του μέτρου, του ορθού λόγου, της αλήθειας και των έργων. Απέναντι σε κάθε είδος λαϊκισμού που είναι και η μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία μας. Είναι η παρακαταθήκη του».