20.3 C
Athens
Sunday, September 22, 2024
More

    4 Αυγούστου 1693: Όταν ο Γάλλος μοναχός Dom Pierre Pérignon έφτιαξε κατά λάθος τη σαμπάνια

    Ο Ντομ Περινιόν γεννήθηκε στην περιοχή Καμπανία (Champagne) της Γαλλίας. Σε ηλικία 19 ετών κατετάγη στο τάγμα των Βενεδικτίνων, υπηρετώντας στο Αββαείο του Σεν Βαν στην πόλη Βερντέν.

    Το 1668 μεταφέρθηκε στο Αββαείο Οτβιγιέ (Saint-Pierre d’Hautvillers) κοντά στην πόλη Επερναί, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, με την ιδιότητα του επιστάτη του κελαριού. Υπό την επίβλεψή του, το Αββαείο διπλασίασε τους αμπελώνες του. Είχε τη φήμη ότι μπορούσε μόνο από τη γεύση ενός σταφυλιού να μαντέψει τον αμπελώνα προέλευσής του με… κλειστά μάτια κι αυτό έκανε κάποιους να τον θεωρούν… τυφλό.

    Dom Perignon: Bir Fransız Keşiş Nasıl Şampanyanın, 57% OFF

    Αναφορές ιστορικών στην πρακτική του blind-testing (τυφλής δοκιμής), της δοκιµής δηλαδή χωρίς να είναι γνωστός στον δοκιµαστή ο προµηθευτής, οδήγησε εσφαλµένα πολλούς μεταγενέστερους ιστορικούς στο συµπέρασµα ότι ο εν λόγω µοναχός ήταν τυφλός.

    Epernay_dom_perignon

    Οι παραγωγοί κρασιού εκείνης της εποχής αντιµετώπιζαν ένα σοβαρότατο πρόβληµα κατά την αποθήκευση του κρασιού σε µπουκάλια, αφού με τον ερχομό της άνοιξης ο αφρός άρχιζε να ενεργοποιείται και να εξελίσσεται σε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο µετέτρεπε το µπουκάλι σε ωρολογιακή βόµβα. Στην καλύτερη περίπτωση, απλώς πιεζόταν ο φελλός προς τα έξω, ενώ στη χειρότερη µπορούσε να εκραγεί και να δημιουργήσει αλυσιδωτές εκρήξεις, µε αποτέλεσµα να καταστρέφεται όλη η παραγωγή και να κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων.

    Ο Περινιόν επιχείρησε να βελτιώσει την ποιότητα του κρασιού του µοναστηριού αποθηκεύοντάς το σε µεγάλα µπουκάλια, ενώ δεν παρέλλειψε να προσθέσει δύο χαρακτηριστικά ασφαλείας: παχύτερα γυάλινα μπουκάλια που ήταν πιο ανθεκτικά στην πίεση και ένα σχοινί ασφαλείας, που βοηθούσε στο να διατηρούνται οι φελλοί στη θέση τους. Με αυτό τον τρόπο έλυσε –µάλλον εν αγνοία του– το πρόβληµα µε τη ζύµωση του κρασιού κατά την περίοδο της άνοιξης.

    Την ίδια στιγµή προµηθευόταν διάφορα κρασιά από την περιοχή Champagne, τα οποία αναµείγνυε (η τεχνική της ανάµειξης εφαρμόζεται µέχρι τις µέρες µας), µε αποτέλεσµα, σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου του 1693, να παράγει το «καλύτερο κρασί στον κόσμο», που ήταν ποιοτικά ανώτερο από οτιδήποτε παρήγετο µέχρι τότε, επιτρέποντάς τον να το πουλάει στη διπλάσια τιµή.

    Λόγω της γεωγραφικής θέσης της περιοχής Champagne, όπου σήμερα παράγεται αποκλειστικά η σαμπάνια, και του κλίματος που επικρατεί εκεί, τα σταφύλια έχουν την κατάλληλη οξύτητα για την παραγωγή αφρώδους οίνου. Επιπλέον, το πορώδες έδαφος της περιοχής –αποτέλεσμα μεγάλων σεισμών πριν από εκατομμύρια χρόνια- βοηθά στην καλή αποστράγγιση.

    Beneath the GlitzΉταν τόσο µεγάλη η φήµη και η επιρροή που ασκούσε ο Περινιόν, που έπεισε όλους τους παραγωγούς σαµπάνιας να τροποποιήσουν τη διαδικασία παραγωγής που χρησιµοποιούσαν επί αιώνες και να στραφούν στην παραγωγή αφρώδους οίνου.

    Υπάρχουν και οι αμφισβητίες

    Αν και ο Περινιόν δούλεψε σκληρά και κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα των κρασιών της περιοχής, δεν ήταν ο πρώτος που εφηύρε το αφρώδες κρασί ούτε την σαμπάνια. Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι για πρώτη φορά αφρώδες κρασί κυκλοφόρησε στην Αγγλία αρκετές δεκαετίες πριν παραχθεί στη Γαλλία.

    Dom Pérignon Champagne Brut Vintage Plénitude "P2"

    Ο Ντοµ Περινιόν πέθανε το 1715 και σύµφωνα µε την τελευταία του επιθυµία τάφηκε σ’ έναν αµπελώνα. Σήµερα, η επωνυμία Dom Perignon ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Moet & Chandon, η οποία το 1794 εξαγόρασε το µοναστήρι όπου ο Περινιόν έκανε τα πειράµατά του και για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του στην καλύτερη και ακριβότερή της σαμπάνια, η οποία βγήκε στην αγορά για πρώτη φορά το 1936.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα