Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου 1975, γεννήθηκε η Microsoft Corporation, στο Albuquerque του Νέου Μεξικού, στις ΗΠΑ, με τη σύμπραξη του Bill Gates και του Paul Allen. Οι δυο συμμαθητές και λάτρεις των υπολογιστών χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν αρχίζουν να διαμορφώνουν την έννοια του τεχνολογικού κόσμου όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα…
Της Πέπης Οικονομάκη
Οι Gates και Allen ξεκίνησαν τη συνεργασία τους μερικά χρόνια πριν, αναπτύσσοντας μια γλώσσα προγραμματισμού που ονομαζόταν Basic, προσαρμόσιμη στον Altair 8800, τον πρώτο μικροϋπολογιστή που της εταιρείας MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), όπου εργαζόταν ο Gates.
Η γλώσσα είναι απόλυτα αποδοτική και λειτουργική και ωθεί τους Gates και Allen να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, την Micro-Soft που προέρχεται από τις λέξεις MICROcomputer και SOFTware.
Οι Gates και Allen επικεντρώθηκαν αμέσως σε αυτό το νέο έργο: ο πρώτος άφησε τη δουλειά του στο MITS, ο δεύτερος άφησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η νέα γλώσσα επεκτείνει και ενδυναμώνει τη λειτουργικότητα των υπολογιστών κατά τα πρότυπα της εποχής, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις προσαρμοσμένες ανάγκες διαχείρισης.
Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’70 και αυτό που συμβαίνει αρχίζει να παίρνει τη μορφή επανάστασης. Οι γραφομηχανές και τα καρμπόν εξαφανίστηκαν και όλα τα έγγραφα γράφονταν χωρίς μουτζούρες και αποθηκεύονταν χωρίς κόπο!
Το έργο επεκτεινόταν όλο και περισσότερο. Αναπτύχθηκε η Microsoft FORTRAN, ακολουθούμενη το 1978 από τη Microsoft Cobol, η οποία και ανέπτυξε το λειτουργικό σύστημα CP/M, το οποίο, σε λιγότερο από δύο χρόνια, γίνεται το λειτουργικό σύστημα αναφοράς για τους μικροϋπολογιστές. Η Microsoft είναι ήδη ηγέτης σε αυτόν τον τομέα και αρχίζει να πωλεί το προϊόν της σε μεγάλες εταιρείες.
Το 1980, ανοίγει η πρώτη διεθνής έδρα στην Ιαπωνία. Το 1981, η έδρα της εταιρείας μεταφέρεται στο Redmond στην Ουάσινγκτον και συνάπτει συμφωνία με την Apple για την ανάπτυξη προϊόντων για τον Mac.
Το 1982 άνοιξε το πρώτο ευρωπαϊκό γραφείο στο Βέλγιο. Η εταιρεία αποδέχεται την προτεινόμενη συνεργασία για την IBM και δημιουργεί ένα λειτουργικό σύστημα για τους υπολογιστές της: το Qs-Dos που αναπτύσσει η Microsoft και παραχωρεί στην IBM με άδεια χρήσης και στη συνέχεια εξελίσσεται σε Ms-Dos (πρόγονος των Windows).
Ένα χρόνο αργότερα, οι Γκέιτς και Άλεν ανέπτυξαν το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows και για πρώτη φορά στην ιστορία της τεχνολογίας, οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον Η/Υ, όχι μόνο πληκτρολογώντας γράμματα και αριθμούς, αλλά και κάνοντας κλικ στα στοιχεία της οθόνης, διαχειριζόμενοι ταυτόχρονα ακόμη περισσότερα ασύνδετα προγράμματα.
Η επανάσταση πλασάρεται στους “καταναλωτές” σε προσιτές τιμές. Την ίδια χρονιά, η Microsoft εισαγάγει το ποντίκι.
Το 1990, μετά από μόλις 15 χρόνια από τη γέννησή της, η εταιρεία αποδεικνύεται η πρώτη εταιρεία λογισμικού PC που ξεπερνά το στόχο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσιες πωλήσεις. Το 1995 καταφθάνουν τα Windows 95: μέσα σε 4 ημέρες πωλούνται περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το λειτουργικό σύστημα Windows χρησιμοποιείται από 9 στους 10 χρήστες.
Ο φόρτος εργασίας δεν επέτρεψε στον Μπιλ Γκέιτς να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήταν ήδη φτασμένος επιχειρηματίας και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.
Σήμερα η Microsoft προσφέρει έναν μεγάλο κατάλογο προϊόντων, καινοτόμων λύσεων, έργων και πακέτων χωρίς σύνορα. Τα προϊόντα της Microsoft βρίσκουν αμέτρητες εφαρμογές χάρη στο πάθος και τη δέσμευση ιδιαίτερων ανθρώπων.