20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    29/3/1886: Όταν το φάρμακο για τον πονοκέφαλο έγινε κατά λάθος το διασημότερο αναψυκτικό στον κόσμο

    Μετά την ψήφιση του νόμου περί εγκράτειας στην Ατλάντα, ο οποίος απαγόρευε την κατανάλωση αλκοόλ, ο Dr. John Pemberton έπρεπε να αναζητήσει τρόπους για να πλασάρει στην αγορά το ποτό που είχε ήδη διαθέσει στα φαρμακεία της πόλης. Σε μια από τις δοκιμές του, κατά λάθος ανακάτεψε ανθρακούχο νερό στα συστατικά, και έφτιαξε ένα παρασκεύασμα, που ούτε κι ίδιος φανταζόταν, ότι μετά από χρόνια θα ξεδιψούσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε δευτερόλεπτο, παντού στον κόσμο!

    Της Πέπης Οικονομάκη

    Ένα απόγευμα του 1886, ο Dr John Pemberton, φαρμακοποιός από την Ατλάντα, παρασκεύασε, σε ένα από τα πειράματα του, ένα σκουρόχρωμο σιρόπι που στόχο είχε να καταπολεμά τον πονοκέφαλο και να τονώνει τον οργανισμό. Σύντομα το διέθεσε σε όλα τα φαρμακεία της πόλης, όμως η απαγόρευση της πώλησης οινοπνευματοδών στην πολιτεία τον ανάγκασε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις της συνταγής του.

    Στο γειτονικό φαρμακείο του Jacobs προέτρεψε τον ιδιοκτήτη να προσθέτει νερό στο παρασκεύασμα που του είχε ήδη δώσει και να το πουλάει στους πελάτες. Και εκεί έγινε το θαύμα… Ήταν, σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου 1886 όταν, κατά λάθος το νερό που προστέθηκε ήταν ανθρακούχο, όμως το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο. Με την πρώτη δοκιμή από τους πελάτες, το προϊόν γνώρισε θερμή υποδοχή.

    H Coca‑Cola πρώτη φορά σερβιρίστηκε στο φαρμακείο του Jacobs

    Κάπως έτσι το Jacobs’ Pharmacy έγινε το πρώτο κατάστημα πώλησης του νέου αναψυκτικού, όπου με 5 cents μπορούσε οποιοσδήποτε να το απολαύσει!

    Η εκπληκτική ιστορία της Coca-Cola

    Η εφεύρεση αποδείχτηκε προσοδοφόρα ήδη από τον πρώτο χρόνο. Ο Pemberton κατάφερε να πουλά κατά μέσο όρο 9 ποτήρια Coca-Cola την ημέρα. Μέσα σε ένα χρόνο πούλησε συνολικά 25 γαλόνια που του απέφεραν 50 δολάρια.

    Ο λογιστής που εμπνεύστηκε το brand name

    Το όνομα προέκυψε όταν ο λογιστής του Pemperton, Frank Robinson, θεώρησε ότι η επανάληψη του γράμματος C (από τα φύλλα κόκας και κόλας που διέθετε – αργότερα η κοκαΐνη που εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή φαρμάκων εξαιρέθηκε ως συστατικό) μπορούσε να απομνημονευτεί εύκολα. Μάλιστα ο ίδιος εμπνεύστηκε και το χαρακτηριστικό λογότυπο με τα καλλιγραφικά λευκά γράμματα.

    Ο Asa Candler ολοκληρώνει την εξαγορά της Coca‑Cola και την ενσωματώνει στον Όμιλο Georgia Corporation
    Ο Asa Candler, ο οποίος ξεκίνησε να εξαγοράζει μερίδια της εταιρείας «The Coca‑Cola Company», το 1888 ολοκληρώνει την εξαγορά και ενσωματώνει την εταιρεία «The Coca‑Cola Company» στον Όμιλο Georgia Corporation

    Ο Pemberton ήταν ωστόσο περισσότερο εφευρέτης παρά επιχειρηματίας και μέσα σε 3 χρόνια (1888-1891) πούλησε τα δικαιώματα της εταιρίας του στον επιχειρηματία της Ατλάντα Asa Griggs Candler για… 2.300 δολάρια! Με την εξαγορά ο Candler έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Coca-Cola και ο άνθρωπος που οραματίστηκε το μεγαλείο της!

    Όταν το ‘χεις με το μάρκετινγκ

    Το 1892 ο Cantler ίδρυσε την Coca Cola Company με κεφάλαιο 100.000 δολάρια και διαφημιστικό κονδύλι 11.500 δολάρια. Έχοντας αποτιμήσει την αποδοχή του κόσμου, χρησιμοποίησε καινοτόμους τρόπους για να προωθήσει το αναψυκτικό.

    To πρώτο κουπόνι για δωρεάν Coca-Cola του Candler

    Χάριζε κουπόνια για δωρεάν δοκιμή, εφοδίαζε τα συνεργαζόμενα φαρμακεία που διέθεταν το προϊόν του με διαφημιστικά ρολόγια, υδρίες, ημερολόγια και φαρμακευτικές ζυγαριές, που έφεραν το χαρακτηριστικό λογότυπο. Η επιθετική στρατηγική του Cadler, έμοιαζε να αποδίδει καρπούς αφού ο κόσμος εθιζόταν όλο και περισσότερο σε ένα λογότυπο που αντίκριζε παντού. Όσο για την μυστική συνταγή η οποία έχει μετατραπεί σε αστικό μύθο, ήδη από τότε φαίνεται πως ο Cadler την είχε εμπιστευτεί σε ελάχιστους συνεργάτες του. Σήμερα λέγεται ότι φυλάσσεται σε τραπεζική θυρίδα στην Ατλάντα, τη γνωρίζουν μόνο δύο άτομα τα οποία δεν ταξιδεύουν ποτέ…

    J.S. Pemberton (αριστερά), Asa G. Candler (κέντρο) και Frank Robinson (δεξιά)

    Μέχρι το 1895, ο Candler διέθετε εργοστάσια παρασκευής Coca-Cola στο Σικάγο, το Ντάλας και το Λος Άντζελες. Η ζήτηση του προϊόντος ήταν τέτοια που έπρεπε να εφευρεθούν νέοι τρόποι παραγωγής του. Όταν το 1894 ο επιχειρηματίας Joseph Biedenharn, από το Μισισίπι, εμφιάλωσε τη φαρμακευτική φόρμουλα και έστειλε 12 μπουκάλια στον Candler, η ιδέα της εμφιάλωσης φάνηκε να μην τον ενθουσιάζει.

    Μόνο το 1899 αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα στους καταναλωτές να την παίρνουν μαζί τους, όταν συνεργάστηκε με δύο εμφιαλωτές από το Τένεσι, οι οποίοι έναντι ενός δολαρίου απέκτησαν τα αποκλειστικά δικαιώματα να εμφιαλώνουν το αναψυκτικό στην Αμερική.

    Μέχρι το 1915, οπότε και κατοχυρώθηκε το όνομα, η εταιρεία είχε σύρει στα δικαστήρια 153 μιμητές με παρεμφερή ονόματα. Σε εκείνη την περίοδο ήταν που τότε κυκλοφόρησαν και οι πρώτες διαφημίσεις που μιλούσαν για την αυθεντικότητα του προϊόντος, ωθώντας το καταναλωτικό κοινό να «απαιτεί την αυθεντική» και να «μη συμβιβάζεται με υποκατάστατα».

    Πλέον η ανάγκη για ένα και μόνο χαρακτηριστικό μπουκάλι που θα εμπεριείχε την αυθεντική Coca-Cola, ήταν επιτακτικότερη από ποτέ. Κάπως έτσι γεννήθηκε το διασημότερο μπουκάλι του κόσμου από την εταιρία Root Glass Company of Terre Haute, της Ιντιάνα, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του μπουκαλιού. Η φιάλη με το ιδιαίτερο καμπυλωτό περίγραμμα έμελλε να γίνει το ορόσημο της Coca-Cola από το 1916 όπου και πρωτολανσαρίστηκε…

    ΙΣΤΟΡΙΑ- Ανακαλύψτε την ιστορία της Coca-Cola.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα