32.4 C
Athens
Sunday, June 30, 2024
More

    28 Ιουνίου: Ο Νίκολας Χάγιεκ και η Swatch που ανέστησαν την ελβετική ωρολογοποιία

    Σαν σήμερα στις 28 Ιουνίου 2010 πεθαίνει ο Νίκολας Χάγιεκ, ο λιβανέζος επιχειρηματίας, που ίδρυσε τη Swatch, την Ελβετική ωρολογοποιία, που έφερε επανάσταση στον κλάδο με τα φθηνά και μοδάτα ρολόγια της.

    Ιδρύθηκε το 1983 και προήλθε από τη συγχώνευση δύο εταιρειών, της ASUAG (Longines) και της SSIH (Omega και Tissot). Ο τίτλος της εταιρείας προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων Second Watch (Δεύτερο Ρολόι) και όχι όπως πιστεύεται από τη σύντμηση των λέξεων Swiss Watch (Ελβετικό Ρολόι).

    Τη δεκαετία του ’70 η ελβετική ωρολογοποιία (ένας από τους τρεις πυλώνες της ελβετικής οικονομίας μαζί με τις σοκολάτες και τις τράπεζες) δέχθηκε σφοδρή επίθεση από ιαπωνικές εταιρείες, όπως η Seiko. Οι γιαπωνέζοι εκμεταλλεύθηκαν το φθηνό εργατικό κόστος και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές (κουάρτζ) για να κερδίσουν μεγάλα μερίδια στην αγορά σε σχέση με τους απογόνους του Γουλιέλμου Τέλλου, που παρέμειναν πιστοί στο ακριβό και μεσαίας τιμής μηχανικό ρολόι με υψηλά κόστη.

    Nicolas Hayek obituary | Fashion | The Guardian

    Την 1η Μαρτίου 1983 η εταιρεία λάνσαρε τα πρώτα 12 μοντέλα της στην παγκόσμια αγορά, με τιμές που δεν ξεπερνούσαν τα 30 ευρώ. Η υποδοχή από τους νέους ανθρώπους ήταν άνευ προηγουμένου. Πολλοί δεν έμεναν μόνο στην αγορά ενός ρολογιού, αλλά αγόραζαν όλη τη σειρά, καθιστώντας τα swatch συλλεκτικά αντικείμενα. Στο τέλος του χρόνου οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τεμάχια, ενώ την επόμενη χρονιά υπερδιπλασιάστηκαν.

    Swatch: an icon never out of fashion - Blog Cambi

    Η Swatch, εκτός από τα φθηνά ρολόγια, έχει στο χαρτοφυλάκιό της ακριβές και μεσαίου βεληνεκούς φίρμες (Breguet, Omega, Longines, Tissot, Calvin Klein και Certina), εταιρείες μικροηλεκτρονικών ειδών και σχολή ωρολογοποιίας στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ. Το 1994 δημιούργησε μαζί με τη Mercedes το «αυτοκίνητο τσέπης» Smart, αλλά σήμερα έχει αποσυρθεί από την κοινή τους επιχείρηση.

    Το 1998 μαζί με τον γκουρού της πληροφορικής Νίκολας Νεγκροπόντε παρουσίασαν μία σειρά ρολογιών που μετρούσαν τον χρόνο όχι με τον συμβατικό τρόπο (ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα). Χωρίζοντας το 24ωρο σε 1.000 μέρη (beats), δημιούργησαν τον λεγόμενο «Χρόνο του Ίντερνετ», που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αποφύγουν τον σκόπελο της μετατροπής των τοπικών ωρών και να συντονίσουν ευκολότερα τα ραντεβού τους.

    Nick Hayek | Read the latest news and analysis

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα