Σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου του 1498, κατασκευάζεται στην Κίνα η πρώτη οδοντόβουρτσα με τρίχες αγριογούρουνου που μοιάζει με εκείνη που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Ωστόσο η ιστορία της ξεκινά πολλά χρόνια πριν, καθώς πολιτισμοί ανά τους αιώνες, δοκίμασαν διάφορους τρόπους καθαρισμού των δοντιών, από το δάχτυλο μέχρι το μάσημα των κλαδιών, ώσπου ένα τυχαίο γεγονός στις βρετανικές φυλακές έφτασαν την οδοντόβουρτσα στη σημερινή της μορφή.
Είναι το 1690 όταν η οδοντόβουρτσα αναφέρεται για πρώτη φορά στην αυτοβιογραφία του Antony Woods. Στο βιβλίο, ο Woods επισημαίνει την αγορά μιας οδοντόβουρτσας από κάποιον άνδρα και την ευχάριστη αίσθηση που του προκάλεσε η χρήση της. H Βιομηχανική Επανάσταση έδωσε το έναυσμα στον William Addis το 1780, να σχεδιάσει την πρώτη οδοντόβουρτσα μαζικής παραγωγής, η οποία έχει και μεγάλη ομοιότητα με αυτήν που χρησιμοποιούμε στις μέρες μας – ενώ, μάλιστα, βρισκόταν στη φυλακή! Η λαβή της έγινε από κόκαλο ζώου (που κράτησε ο Addis από το μεσημεριανό φαγητό!), στην άκρη της οποίας άνοιξε μικροσκοπικές οπές, όπου τοποθέτησε σκληρές τρίχες χοίρου που προμηθεύτηκε από έναν δεσμοφύλακα!
Όταν αφέθηκε ελεύθερος ίδρυσε εταιρεία παραγωγής, η οποία λειτουργεί ως σήμερα με την επωνυμία “Wisdom Toothbrushes” και πουλά 70 εκατομμύρια οδοντόβουρτσες κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Το 1844 ο Dr. Meyer Rhein σχεδίασε την πρώτη βούρτσα με τρεις σειρές τριχώματος.
Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σχεδιασμό οδοντόβουρτσας στην Αμερική, δόθηκε στην εταιρεία (no. πατέντας “US Patent No 18653”), στις 7 Νοεμβρίου 1857.
Γύρω στο 1885 ξεκίνησε στην Αμερική η μαζική παραγωγή οδοντόβουρτσων. Η εταιρεία Florence Manufacturing Company της Μασαχουσέτης ήταν η πρώτη που συσκεύασε τις οδοντόβουρτσες, διαθέτοντας τις στην αγορά μέσα σε εργονομικά σχεδιασμένα κουτιά.
Ο Wallace Catothers, ερευνητής της DuPont, εφευρίσκει τελικά το 1938 την πρώτη οδοντόβουρτσα από νάιλον, συνθετικές τρίχες. Μια κίνηση που εκτιμήθηκε δεόντως από όσους ένιωθαν μια υποσυνείδητη απέχθεια για το τρίχωμα των ζώων σε ένα τόσο προσωπικό αντικείμενο καθημερινής χρήσης!
Το 1954, παράχθηκε η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, στην Ελβετία! Το 1960 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έκαναν την εμφάνιση τους.
Η πρώτη μορφή οδοντόβουρτσας έκανε την εμφάνισή της στην αρχαία Αίγυπτο και ήταν ένα απλό κλαδί δέντρου το οποίο οι άνθρωποι καθάριζαν από τα φύλλα και στη συνέχεια μασούσαν τη μία άκρη του μέχρι να «ξεφτίσει», καθαρίζοντας παράλληλα τα δόντια τους.
Οι αρχαίοι Κινέζοι γύρω στο 1600 π.Χ. χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο καθαριότητας των δοντιών με τους αρχαίους Αιγυπτίους, με κλαδιά δηλαδή, με τη διαφορά, όμως, ότι επιλέγουν πλέον κλαδάκια από αρωματικά δέντρα (μέντας, για παράδειγμα), ώστε το καθάρισμα των δοντιών να αφήνει και ευχάριστη αναπνοή στο στόμα.
Το 1223 μ.Χ. Κινέζοι μοναχοί δημιούργησαν την πρώτη πραγματική βούρτσα με τρίχες από ουρές αλόγων, ενώ με τον καιρό χρησιμοποιήθηκαν και τρίχες από άλλα ζώα. Η λαβή έγινε αρχικά ξύλινη, ενώ δεκαετίες αργότερα χρησιμοποιήθηκε μπρούντζος και ασήμι.
Σε δημοπρασία βγήκε η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποίησε ο Buzz Aldrin, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι τον Ιούλιο του 1969. Η τιμή εκκίνησης ήταν 16.000$.
Στο σύγχρονο κόσμο της οδοντόβουρτσας κυκλοφορούν πάνω από 3.000 πατέντες!
Η διαφήμιση της οδοντόβουρτσας
Η διαφήμιση της οδοντόβουρτσας είχε πάντα, όπως είναι φυσιολογικό ως βάση την προώθηση της στοματικής υγιεινής. Παρακάτω θα βρείτε σπάνιες οδοντόβουρτσες αλλά και πρωτότυπες διαφημίσεις του 20ου αιώνα.
Η οδοντόβουρτσα του Ναπολέοντα. Βλ. yukozimo.com.
Systema Toothbrush. Από τη διαφημιστική εταιρεία Fame Line. Βλ. coloribus.com.
Αριστ., μαγαζί με οδοντόβουρτσες σε δρόμο ιαπωνικής πόλης (1789). Δεξ., γυναίκα με οδοντόβουρτσα, έργο του Utagawa Kuniyoshi που το συνοδεύει ένα ποίημα του Umeya (1845–46). Βλ. Museum of Fine Arts, Boston.
Anime σε οδοντόβουρτσες. Βλ. aneanime.blogspot.com.
Κινέζικες αφίσες για τη δημόσια υγεία. Βλ. nih.gov.
Ουράνιο τόξο από οδοντόβουρτσες της Paramount (δεκαετά του ’50). Βλ. etsy.com.
Βλ. candy.blogspot.com.
Βλ. etsy.com.
Αριστ., βλ. Vintage Dental Ads – Social Blog of Mike Malone. Δεξ., φωτογραφία του 1899 (Παρίσι). Βλ. Wikimedia Commons.
Βλ. drvee.wordpress.com και y x-ray delta one.Flickr.
Bλ. Vintage Dental Ads – Social Blog of Mike Malone και ebay.co.uk.
Bλ. Vintage Dental Ads – Social Blog of Mike Malone και thegraphicsfairy.com.
Bλ. Vintage Dental Ads – Social Blog of Mike Malone.
Βλ. Fist of Blog και Vintage Dental Ads – Social Blog of Mike Malone.
Διαφήμιση του ‘ 20. Βλ. etsy.com.
Βλ. The Bat Channel και mcclain.tumblr.com.
Βλ. Modern Mechanix και e-Bay.
Διαφήμιση σε περιοδικό του ‘ 60. Βλ. kootation.com.
Βλ. Kitschy Kitschy Coo.
Αριστ., διαφήμιση του ‘ 50. Βλ. vintageadbrowser.com. Δεξ., βλ. tias.com.
Βλ. Modern Mechanixblog.
Βλ. Modern Mechanixblog.
Βλ. Modern Mechanixblog.
Βλ. etsy.com.
Διαφήμιση για περιοδικό του 1973. Βλ. kennercollector.com.
Διαφήμιση από την εταιρεία Y&R της Ταιλάνδης. Βλ. coloribus.com.
Διαφήμιση από την εταιρεία Y&R της Ταιλάνδης. Βλ. coloribus.com.
Βλ. restraint.org και intuitivehypnosis.com.