Σαν σήμερα, στις 25 Σεπτεμβρίου 1928, ιδρύεται στο Σικάγο, από τα αδέλφια Τζόζεφ και Πολ Γκάλβιν, η Galvin Manufacturing Corporation. Μία εταιρεία κατασκευής ραδιοφώνων για αυτοκίνητα που μία δεκαετία αργότερα θα μετονομαστεί σε Motorola. Η εταιρεία-σύμβολο στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες.
Από τα πρώτα κι όλας χρόνια, η Motorola επικεντρώθηκε στα «φορητά» συστήματα, ξεκινώντας από τα (πρώτα τότε) ραδιόφωνα αυτοκινήτου, τη δεκαετία του ’30.
Άλλωστε το ίδιο το όνομά της, σκόπιμα παραπέμπει στην κινητικότητα (Motor-ola). Η επέκταση της εταιρείας, η οποία καινοτομεί ήδη από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, έρχεται τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και το όνομά της γίνεται συνώνυμο των φορητών ασυρμάτων (walkie-talkie). Συστήματα με τα οποία προμήθευε τον αμερικάνικο στρατό (σ.σ. στην Ελλάδα ήρθαν μετά τον πόλεμο και καθιερώθηκε στην καθημερινή γλώσσα να αποκαλούνται οι φορητοί ασύρματοι για χρόνια «μοτορόλες»).
Η Motorola βγαίνει από τον Β’ ΠΠ πιο ενισχυμένη και οικονομικά, αλλά και από πλευράς τεχνογνωσίας. Bρίσκεται έκτοτε στην πρωτοπορία της έρευνας στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, και λίγο μετά το walkie-talkie, ολοκληρώνει την πρώτη εφαρμογή ραδιοτηλεφώνου για αυτοκίνητα (1946). Παράλληλα επεκτείνεται στην αγορά των τηλεοράσεων και λίγο αργότερα στην κατασκευή ημιαγωγών. Παραμένει όμως έως και τις ημέρες μας κατεξοχήν κατασκευαστής εφαρμογών φορητής επικοινωνίας. Τη δεκαετία του ’60 γίνεται ο προμηθευτής ασυρμάτων για τις διαστημικές αποστολές της NASA. Το πρώτο μήνυμα του Νηλ Άρμστρονγκ από τη Σελήνη, μεταδίδεται μέσω συσκευής της Motorola. Το 1973 επιδεικνύει το πρώτο κινητό τηλέφωνο, ενώ δέκα χρόνια αργότερα κατασκευάζει την πρώτη τέτοια συσκευή μαζικής παραγωγής (DynaTAC 8000)
Παράλληλα, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, η Motorola αποτελεί έναν από τους βασικότερους κατασκευαστές επεξεργαστών στις ΗΠΑ, με τη σειρά MC680x0 να εξοπλίζει δεκάδες προσωπικούς και οικιακούς υπολογιστές πρώτης γραμμής. Η συνεισφορά της σε αυτόν ειδικά τον τομέα, συνεχίζεται και τη δεκαετία του ’90, όντας ιδρυτικό μέλος του προγράμματος ΑΙΜ (Apple-IBM-Motorola), από το οποίο θα προκύψουν οι επεξεργαστές Power PC αρχιτεκτονικής RISC.
Το Γενάρη του 2011 η εταιρεία χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητα τμήματα που διατήρησαν το όνομα Motorola στον τίτλο τους (Motorola Mobility και Motorola Solutions). Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, η Google ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη νεοσύστατη Motorola Mobility προς 12,5 δισ. δολάρια. Η συμφωνία έκλεισε το Μάιο του 2012. Η εναπομείνουσα Motorola Solutions είναι σήμερα μία εταιρεία με 23.000 υπαλλήλους και ετήσιο τζίρο ύψους 8 δισ. δολαρίων.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ MOTOROLA
- 1928 – Ίδρυση της Galvin Manufacturing Corporation στο Σικάγο των ΗΠΑ
- 1930 – Το πρώτο μοντέλο ραδιοφώνου αυτοκινήτου με το όνομα Motorola
- 1936 – H εταιρεία γίνεται ο βασικός προμηθευτής ασυρμάτων για αυτοκίνητα της αστυνομίας
- 1937 – Είσοδος στην αγορά οικιακών ραδιοφώνων.
- 1940 – SCR536 Radio (walkie-talkie): φορητός ασύρματος στην υπηρεσία του αμερικάνικου στρατού
- 1943 – Κατασκευή του πρώτου ασύρματου πομποδέκτη (για στρατιωτική χρήση)
- 1946 – Κατασκευή του πρώτου τηλεφώνου για αυτοκίνητα
- 1955 – Εισάγεται το γνωστό λογότυπο «Μ» της Motorola
- 1960 – Η πρώτη φορητή τηλεόραση μεγάλου μεγέθους (19 ιντσών) με τρανζίστορ
- 1966 – Η πιο μικρή φορητή τηλεόραση (1,125 ιντσών) σε μορφή πρωτότυπου
- 1969 – Το πρώτο μήνυμα από τη Σελήνη μεταδίδεται μέσω συστήματος επικοινωνίας της Motorola
- 1973 – Επίδειξη της πρώτης λειτουργικής συσκευής κινητής τηλεφωνίας
- 1974 – Η Motorola μπαίνει στην αγορά επεξεργαστών με τον 8μπιτο MC6800
- 1978 – Ο πρώτος αναγνώστης (λέιζερ) barcode της Motorola
- 1979 – MC68000, το πρώτο μέλος της σειράς 16/32μπιτων επεξεργαστών MC680x0 που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε υπολογιστές της Apple, της Atari και της Commodore
- 1983 – DynaTAC 8000X, το πρώτο κινητό τηλέφωνο μαζικής παραγωγής
- 1991 – Το πρώτο barcode δύο διαστάσεων
- 1992 – PPC601, ο πρώτος επεξεργαστής RISC της σειράς PowerPC (Apple, IBM, Motorola)
- 1996 – StarTAC, το πρώτο κινητό τηλέφωνο σχεδιασμού clamshell
- 2003 – Λανσάρισμα της σειράς RAZR, που χαρακτηρίζεται ως «fashion mobile»
- 2007 – Εξαγορά της Symbol Technologies, μέσω της οποίας η Motorola επεκτείνεται στις εφαρμογές RFID
- 2011 – Διάσπαση της Motorola (Mobility και Solutions) και εξαγορά της Motorola Mobility από την Google