25.3 C
Athens
Sunday, June 16, 2024
More

    22 Μαΐου 1906: Η πατέντα των αδελφών Ράιτ για την “Ιπτάμενη Μηχανή” που άλλαξε τον ανθρώπινο πολιτισμό

    Οι αδελφοί Ράιτ δεν χρειάζονται συστάσεις. Γνωστοί για την επίτευξη της πρώτης πτήσης με μηχανοκίνητη συσκευή βαρύτερη από τον αέρα, απέκτησαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την “Ιπτάμενη Μηχανή” τους σαν σήμερα, στις 22 Μαΐου 1906.

    Οι αδελφοί Ράιτ είχαν πραγματοποιήσει τις πρώτες πετυχημένες πτήσεις με αεροπλάνο στην ιστορία αρκετά νωρίτερα, από τις 17 Δεκεμβρίου 1903. Πρώτος πέταξε ο Όρβιλ και στη συνέχεια ο Γουίλμπουρ Ράιτ. Στην τελευταία πτήση τους την ίδια μέρα πέταξαν και οι δύο μαζί. Οι πτήσεις των Ράιτ έφεραν στο προσκήνιο το αεροπλάνο που σύντομα θα επηρέαζε σε τεράστιο βαθμό ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    Έμπνευση από ένα παιδικό παιχνίδι

    Το 1878, δύο χρόνια πριν από την αυτοκτονία του Αλφόνς Πενώ, ενός από τους σημαντικότερους εφευρέτες πτητικών μηχανών του 19ου αιώνα, ένας επίσκοπος στις ΗΠΑ, ο Μίλτον Ράιτ, αγόρασε ένα παιχνίδι που αντέγραφε το ελικόπτερο του Πενώ. Το έκανε δώρο στους δύο μικρότερους γιους του, τον 11χρονο Γουίλμπουρ και τον 7χρονο Όρβιλ. Τα δύο αγόρια παθιάστηκαν με το παιχνίδι που πετούσε για λίγο και σε μικρό ύψος.

    Ο Γουίλμπερ Ράιτ το 1876

     

    Ο Όρβιλ Ράιτ το 1876

    Τελικά το διέλυσαν. Προσπαθώντας να το επιδιορθώσουν έφτιαξαν ένα μοντέλο που πετούσε καλύτερα από το πρωτότυπο.

    Αυτό οδήγησε τους Ράιτ να φτιάξουν δικά τους μικρά μοντέλα πτητικών μηχανών. Μία μέρα στο δημοτικό σχολείο, ο δάσκαλος έπιασε τον Όρβιλ μέσα στην τάξη να φτιάχνει ένα από αυτά τα παιχνίδια, αντί να διαβάζει με τους συμμαθητές του. Στην παρατήρηση του δασκάλου, ο μικρός απάντησε ότι δούλευε πάνω σ’ ένα σχέδιο με τον αδελφό του τον Γουίλμπερ για να φτιάξουν αεροπλάνο με το οποίο θα πετούσαν οι δύο τους. Ήταν ειλικρινής. Αυτό έγινε πραγματικότητα περίπου 25 χρόνια αργότερα.

    Φωτογραφία από την πρώτη πτήση των Ράιτ στις 17 Δεκεμβρίου 1903. Πιλότος είναι ο Όρβιλ ενώ ο Γουίλμπερ διακρίνεται δεξιά από το αεροπλάνο.

    Όταν οι αδελφοί Ράιτ μεγάλωσαν, άρχισαν να κατασκευάζουν ένα ανεμοπλάνο που έγινε στη συνέχεια το αεροπλάνο τους, το «Flyer». Με αυτό πέταξαν τον Δεκέμβριο του 1903.

    Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την “Ιπτάμενη Μηχανή” των Ράιτ, 22 Μαΐου 1906

    Προκειμένου να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά του ανεμοπλάνου, μελέτησαν σε βάθος τα σχέδια πτητικών κατασκευών άλλων εφευρετών. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το ελικόπτερο και το «πλανοφόρο» του Αλφόνς Πενώ.

    16 Surprising Facts About The Wright Brothers Everybody Should Know - History Collection

    Έτσι θυμήθηκαν με συγκίνηση το παιδικό τους παιχνίδι, το οποίο υπήρξε η βασική πηγή έμπνευσής τους για πετάξουν μια μέρα, με όχημα βαρύτερο από τον αέρα. Ήταν κρίμα που ο Πενώ “έφυγε” τόσο νωρίς και έτσι δεν έμαθε ποτέ πως συνέβαλε να πραγματοποιηθεί αυτό το τόσο σημαντικό επίτευγμα που άλλαξε τον ανθρώπινο πολιτισμό.

    5/22/1906: Wright Brothers Granted Patent for "Flying Machine"

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα